Gemeente Zwolle

Concept Subsidieverordening Stedelijke Vernieuwing vrijgegeven voor inspraak

Het college heeft de concept-Subsidieverordening Stedelijke Vernieuwing vrijgegeven voor inspraak. Deze verordening moet de bestaande Subsidieverordening Stadsvernieuwing gaan vervangen. De nieuwe verordening biedt subsidiemogelijkheid voor ingrijpende verbetering van oudere panden, voor onderhoud van gemeentelijke monumenten en voor het 'opplussen' van woningen.

De nieuwe regeling is eenvoudiger van opzet dan de oude, zowel voor de subsidieaanvrager als voor de gemeente. Zo werden vroeger hogere inkomens gekort op de subsidie, terwijl nu lagere inkomens een toeslag kunnen krijgen op het basisbedrag. Het voordeel is dat alleen nog aanvragers die in aanmerking willen komen voor de toeslag getoetst hoeven te worden op hun inkomen.

Nieuw is dat subsidie verkregen kan worden voor het zogenaamde 'opplussen' van woningen (geschikter maken voor bijvoorbeeld ouderen). Subsidie voor ingrijpende verbetering van een pand is mogelijk wanneer meerdere eigenaren dit onderhoud tegelijk aanpakken (complexgewijze aanpak). Men kan niet langer subsidie krijgen voor elk willekeurig soort onderhoud aan een pand, alleen nog voor het onderhoud aan de zichtzijde. De eigenaar is immers zelf verantwoordelijk voor het onderhoud van zijn bezit; de gemeente wil wel stimuleren dat het zichtbare gedeelte extra goed onderhouden wordt.

Voor de gemeentelijke monumenten zijn de minimum- en maximumgrenzen van de subsidiabele onderhoudskosten verhoogd. In plaats van jaarlijks kan straks nog maar eens in de 3 jaar subsidie worden aangevraagd.

De uitvoering van de verordening wordt gefinancierd uit de beschikbare budgetten voor particuliere woningverbetering, monumentenzorg en ouderenhuisvesting.

Na publicatie op de gemeentelijke advertentiepagina, ligt de verordening vier weken ter inzage in het gemeentelijk Informatiecentrum. Ingediende reacties zullen worden meegewogen bij de definitieve vaststelling van de verordening.


---