Gemeente Lelystad

Stadhuisplein 2
8232 ZX Lelystad
0320 278911
Postbus 91
8200 AB Lelystad

Aanpassingen openbare ruimte havenkom bijna afgerond

Binnenkort gaat de gemeente over tot plaatsing van een overdekte zitgelegenheid, bedoeld als verblijfsruimte voor jongeren, aan de havenkom Boswijk. Eerder is hierover al uitgebreid met buurtbewoners en betrokken jongeren gecommuniceerd. Naar aanleiding van reacties van met name direct omwonenden is onlangs het collegebesluit nogmaals overwogen, maar dit heeft niet geleid tot een andere opvatting. Het college acht de realisering van een eigen herkenbare plek voor jongeren op deze locatie dringend gewenst.

De te plaatsen overdekte zitgelegenheid is onderdeel van een pakket aan maatregelen om de leefbaarheid en veiligheid van (de omgeving van) het buurtwinkelcentrum Kamp te vergroten. De afgelopen periode zijn de volgende maatregelen getroffen: het plantsoen in het noordoostelijke deel van de havenkom is opnieuw ingericht evenals de plantvakken ten noorden en ten westen van de havenkom; er zijn snelheidsbeperkende verkeersdrempels aangebracht in de straatjes Griend 33 en 41; het zwerfvuil wordt regelmatig uit het water van de havenkom gevist; er zijn fietssluizen op de voetpaden geplaatst om scooter- en brommeroverlast te verminderen en de veiligheid te verhogen; het fietspad heeft extra bebording gekregen; de verharding direct grenzend aan het water is opnieuw bestraat; er zijn twee overdekte picknicktafels geplaatst; de openingstijden van het jongerenlokaal in de wijk Kamp zijn verruimd met twee uur per dag.

Daarnaast worden vooruitlopend op een definitieve oplossing voor het (veilig) gebruik van het fietspad tijdelijk fietssluizen geplaatst om scooters en brommers te weren. Ten slotte wordt in het water van de havenkom nog een fontein geplaatst.

Plaatsing van de overdekte zitgelegenheid moet de problematiek oplossen, van nu bij portieken en onder overkappingen rondhangende jongeren, met bijbehorende verschijnselen als geluidsoverlast en vervelend verbaal gedrag. Met het bieden van een eigen plek aan jongeren kunnen zij beter worden aangesproken op hun gedrag. Heel concreet worden voor het gebruik van de zitgelegenheid gedragsregels met de jongeren afgesproken. Zowel gemeente, jongerenstichting 3D als de politie zetten zich extra in om de verblijfsruimte te laten functioneren zoals bedoeld is. 3 Maanden na plaatsing van de overdekte zitgelegenheid wordt een tussenevaluatie gehouden. Daarin krijgen alle betrokkenen de ruimte hun mening te geven over het functioneren van de ontmoetingsplek. Naast de extra inzet van gemeente, jongerenstichting 3D en politie, is ook de inzet van jongeren zelf en van wijkbewoners van wezenlijk belang.

Komende maand wordt de afwikkeling van de tijdelijke vrijstelling bestemmingsplan en de bouwvergunning gepubliceerd. Daarna wordt de officiële periode van bezwaar aantekenen afgewacht, voordat tot plaatsing wordt overgegaan.

---

Geplaatst op 28 mei 2003