Gemeente Den Helder

28-05-2003 Onderzoek naar sport in Julianadorp in volle gang

Zoals u wellicht weet wordt op dit moment hard gewerkt aan een zogeheten volumestudie naar de sportvoorzieningen in Julianadorp. De wijk is in de afgelopen jaren alsmaar gegroeid en de huidige sportfaciliteiten zijn zeer druk bezet. De wijk zal ook de komende jaren blijven groeien. Daarom is de studie nodig omdat we willen weten hoeveel vraag er in de toekomst zal zijn naar sportfaciliteiten in Julianadorp. Op die manier kunnen we inspelen op bepaalde ontwikkelingen. Het bureau Marktplan Adviesgroep onderzoekt de sportbehoefte samen met Grontmij Advies & Techniek. Een begeleidingsgroep met daarin onder meer de Sportfederatie en de Belangenvereniging Julianadorp begeleiden het geheel. De studie geeft overigens niet aan wáár of wanneer er iets moet komen, alleen wàt er moet komen aan voorzieningen. Daarbij wordt ook gekeken naar samenhang met de huidige en toekomstige voorzieningen op terreinen als onderwijs, kinderopvang en welzijn.

Vragen voor alle clubs
Om er nu achter te komen wat de sportbehoefte zal zijn, worden alle sportverenigingen in Julianadorp en diverse organisaties bij het onderzoek betrokken. Zo krijgen de sportclubs een vragenlijst waarin gevraagd wordt naar ledentallen, leeftijdsopbouw, teams en dergelijke. Met diverse organisaties zoals de Sportfederatie, de Belangenvereniging Julianadorp en de JongerenAdviesraad worden gesprekken gevoerd. Uiteraard wordt in de studie gekeken naar trends en ontwikkelingen op allerlei gebieden. Zo kijken we naar ontwikkelingen in de woningbouw en de stedenbouw, demografische ontwikkelingen, maar ook naar bijvoorbeeld technische ontwikkelingen, zoals multifunctionele bouw en de mogelijkheden van kunstgras.

Scenarios
Uiteindelijk schrijven Marktplan Adviesgroep en Grontmij Advies & Techniek maximaal drie scenarios voor de toekomst. Voor ieder scenario wordt beschreven wat de benodigde ruimte per voorziening is, welk type sportvloer/oppervlak het beste is, de periode waarin die ruimte beschikbaar moet zijn, de mogelijke gebruikers en de gevolgen voor de bestaande voorzieningen. Het eindrapport zal in de zomer klaar zijn. Het is de bedoeling dat de scenarios direct na de zomervakantie, in september, met alle sportclubs en andere belanghebbenden besproken worden.
« terug