OAWS

Zorgen over kwalijke praktijken bemiddelingsbureaus

Utrecht - De brancheorganisatie voor werving, search en selectie (OAWS) constateert dat tientallen ICT ers het slachtoffer zijn geworden van twee Brabantse bedrijven die ICT-werkgevers een effectieve oplossing bieden om snel van overtollig personeel af te komen. Bovendien neemt het aantal klachten van kandidaten over onzorgvuldigheid van bemiddelingsbureaus hand over hand toe. De OAWS is daarover bezorgd.

Zo krijgen medewerkers na een gesprek een detacheringscontract aangeboden, inhoudende dat de medewerkers na een aantal maanden gedetacheerd te zijn geweest, bij de opdrachtgever in vaste dienst kunnen komen. De medewerkers tekenen een contract voor onbepaalde tijd met een proeftijd van twee maanden. De medewerkers worden vervolgens in de proeftijd ontslagen. De werkgever is aldus zonder dure afvloeiingsregeling van zijn overtollige personeel af. De werknemers blijven met de gebakken peren zitten.

De OAWS benadrukt dat deze werkwijze van werkgevers en bemiddelingsbureaus uiterst dubieus is en uitermate incorrect. Het gaat in tegen elke gedragsregel die de leden van de OAWS hanteren. Het bestuur van de OAWS is van mening dat deze werkwijze schadelijk is voor de branche. De OAWS benadrukt dat werkgevers juist om bovengenoemde redenen de bureaus, die namens hen opereren, zorgvuldiger moeten selecteren.

Sinds het afschaffen van de Arbeidsbemiddelingsvergunning, maart dit jaar, zijn er geen toetredingseisen meer. De markt krijgt hierdoor te maken met bureaus die zonder kennis van zaken snel hopen te scoren. Deze bureaus schaden het aanzien van de sector als geheel en maken misbruik van de kwetsbaarheid van kandidaten in een ruime arbeidsmarkt. De OAWS is van mening dat er objectieve criteria moeten komen om te beoordelen of bureaus de nodige kennis en kwaliteit in huis hebben.

Een Keurmerk en een nog strengere erkenningsregeling moeten daartoe vanaf komend najaar de opdrachtgever en kandidaat helpen het kaf van het koren te kunnen scheiden. De OAWS is van mening dat deze kwalijke praktijken in de toekomst moeten worden voorkomen. Doelstelling is zelfregulering van de branche middels door overheid en marktpartijen geadviseerde normen voor Kwaliteit. Alleen op deze wijze kan de OAWS een vuist maken tegen onprofessioneel en dubieus gedrag van bureaus in de sector. Dat is in het belang van allen: opdrachtgevers, kandidaten en van de bureaus. De OAWS is van mening dat de Werving, Search en Selectiesector zich geen bureaus kan veroorloven die het niet zo nauw nemen met kwaliteit in de dienstverlening. Na 20 jaar is de branche een volwassen sector geworden. Dit vraagt om zelfregulering van de branche.

Voor vragen naar aanleiding van dit persbericht kunt u contact opnemen met Martin de Jong, secretaris OAWS, telefoon: 06-28020534. WWW.OAWS.nl

28 mei 03 10:34