Nationaal beek- en esdorpenlandschap Drentsche Aa


Drenthe haalt water terug uit Groningen

Dagblad van het Noorden 15.05.2003
Vrijwel alle water van de noordelijke helft van Drenthe stroomt naar de provincie Groningen.Gisteren haalde Drenthe een beetje terug.

De Drentse gedeputeerde Alie Edelenbosch bracht samen met Janneke Harmsma,dagelijks bestuurslid van het wa
terschap Hunze en Aa's,twee emmertjes water van de Drentsche Aa in de provincie Groningen over naar de pro-
vincie Drenthe.Dat gebeurde bij de Witte Molen (bij het gelijknamige parkeerterrein naast de A28 tussen Haren en De Punt). Een symbolische han-deling. Op deze plek is gisteren een grote buis onder het Noord-Willemskanaal door gelegd die in de toekomst het water van de Drentsche Aa moet transporteren naar de oude drooggevallen)benedenloop van de Drentsche Aa. Het riviertje eindigt sinds de aanleg van het Noord-Wil- lemskanaal in deze waterloop,waarmee de Drentsche Aa bruut de pas werd afgesne- den. Door middel van de zinker onder het Noord-Willemskanaal wordt een ver-binding gemaakt met de Oude Aa. Deze verbinding komt niet alleen de waterkwaliteit ten goede,maar hierdoor kan de Oude Aa en omgeving in noodsituaties zelfs als tijdelijke berging worden benut. Het was de bedoeling dat de buis met een lengte van 52 meter,een doorsnee van twee meter en een gewicht van zeventig ton officieel door beide vrouwen zou worden gelegd. De buis en de kraan die de vrouwen zou helpen waren echter uren vertraagd. En het gezelschap dat getuige
zou zijn van de handeling was wel op tijd. Dus werden er snel twee zinken emmertjes gekocht om aan dit gebeuren
een feestelijk tintje te geven. De buis onder het kanaal blijft voorlopig droog. Eerst moet het terrein van de polder Lappenvoort ingericht worden. Er moet,voorzover nodig,in de oude loop gegraven worden en er zullen wat sloten gedempt moeten worden. Wanneer dit gereed is stroomt de Drentsche Aa weer door de oude bedding naar de Schipsloot achter het Friescheveen bij Paterswolde. Het project Herstel Benedenloop Drentsche Aa is een samenwerkingsplan van de provincies Groningen en Drenthe,Staatsbosbeheer, Vereniging natuurmonumenten,Dienst Landelijk Ge bied,Herinrichting Haren en waterschap Hunze en Aa's.