STICHTING ROKERSBELANGEN

Roker duikt onder


Amsterdam, 28 mei 2003
Vanaf 1 januari volgend jaar wordt de roker de illegaliteit in geduwd. Onder het mom van een rookvrije werkplek voor alle Nederlanders, wordt een groot deel van de Nederlandse bevolking gediscrimineerd en hem het recht om te roken ontnomen. Het meest zichtbare gevolg van de maatregel is dat er in kroegen, bars en discotheken niet meer gerookt mag worden. Koninklijke Horeca Nederland becijferde dat dit tot een verlies van zo'n 40.000 banen zal leiden. Heiligt het doel de middelen?
Namens de Stichting Rokersbelangen die de belangen van rokend Nederland behartigt vind ik
van niet. Los van de discriminerende en bevoogdende aspecten zal deze maatregel echt niet leiden tot een daling van het aantal rokers. Het leidt alleen tot roken op andere plaatsen. Verder vraag ik mij af hoe ver de overheid mag gaan bij het invoeren van dergelijke maatregelen? Ik zou daar nog wel een rechtzaak over durven voeren, dat dit te ver ingrijpt in de persoonlijke levenssfeer van de burger. Tevens vrees ik een enorme precedentwerking: vandaag mag ik niet meer roken, morgen moet ik minder vet eten, en overmorgen bepaalt de overheid dat ik op dinsdag gele sokken moet dragen. Betutteling ten top!
Roken is volgens de overheid asociaal. Maar diezelfde overheid meet met twee maten. Zo is een aantal Kamerleden dat met deze maatregel instemde, zelf fervent roker. Neem bijvoorbeeld Siem Buijs van het CDA of Adja Arib van de PvdA. Beiden roken stevig. En terwijl ze zelf vinden dat ze een voorbeeldfunctie hebben, kondigen ze betuttelende vrijheidsbeperkende maatregelen af. En dan de verantwoordelijke minister. Als liberaal minister van Economische Zaken maakte Hans Hoogervorst zich zorgen over de economische impact van de maatregelen. Ik hoop dat hij dat als minister van Volksgezondheid geen slappen knieën heeft, en de vrijheid van de rokende burger niet verder aantast.
Tot slot een relativerende opmerking. Ik ben ervan overtuigd dat ondernemend Nederland creatief met de invoering van de maatregel om zal gaan. Dus een kroeg openen onder het mom van een besloten feestje, of een discotheek onderbrengen in een stichting. In beide gevallen blijven rokers van harte welkom in de kroeg. En zo hoort het!

A. Wurtz
Stichting Rokersbelangen

Noot voor de redactie en