Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 mei 2003

Kamervragen van de leden Waalkens en Van Heteren (beiden PvdA) aan de Minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij.


* Heeft u kennisgenomen van de BBC 1-uitzending van 22 mei 2003 over het toevoegen van runder- of varkenseiwitten aan kippen om hun vochtgehalte te verhogen?

* Vindt u het toevoegen van runder- of varkenseiwitten aan kippen om hun vochtgehalte te verhogen ethisch aanvaardbaar en een manier waarop we met voeding mogen omgaan? Zo nee, vindt u dat hier een beperking of een verbod op moet komen? Zo ja, in hoeverre wordt hier door de Voedsel- en Warenautoriteit toezicht op gehouden?

* Kan de Minister bevestigen of ook Nederlandse producenten het toevoegen van runder- of varkenseiwitten in praktijk brengen?

* Kunt u zeggen of op deze manier bewerkt kippenvlees in Nederland wordt verkocht? Zo ja, betreft het dan geïmporteerd of Nederlands vlees of beide?

* Hoe beoordeelt u de onvolkomenheden in de communicatie naar de consument wat betreft het geheel of gedeeltelijk niet vermelden op het etiket van eiwittentoevoeging aan het kipproduct?

* Welke sancties staan erop als het etiket van een (kip-) product "de lading" niet of niet geheel dekt?

* Kunt u zeggen welke positie de Voedsel- en Warenautoriteit vervult wat betreft voedselveiligheid, etikettering en ethische toelaatbaarheid van eiwittentoevoeging aan kippen?

* Hoe staat het met de Europese afstemming van regelgeving voor het toevoegen van runder- of varkenseiwitten aan kippen?

* Kunt u aangeven of in Europa een toegenomen import valt te constateren van op deze manier bewerkt kippenvlees uit landen als Thailand en Brazilië, mogelijk gemaakt door anticiperend gedrag vanwege besluiteloosheid in Europa hieromtrent?