Politie Amsterdam-Amstelland

Arrestatie na huiselijk geweld
28-5-2003. Vannacht is in een woning in de Indische buurt een 42-jarige man gearresteerd nadat hij had gedreigd zijn ex-vrouw neer te steken. Hij forceerde een raam en drong de woning binnen. Hij pakte een mes en dreigde hiermee de vrouw neer te steken. Een van de aanwezige kinderen rende naar het nabij gelegen politiebureau en waarschuwde de politie. Agenten arresteerden de man in de woning. Gewapende overval winkel
27-5-2003. Gistermorgen is een winkel op het Waterlandplein overvallen door drie gewapende mannen. Een medewerker werd door de mannen overmeesterd toen hij de winkel kwam bevoorraden. Hij werd onder schot gehouden en gekneveld. De daders wachtten een tweede medewerkster op. Zij werd onder bedreiging van een vuurwapen gedwongen om geld af te geven. De daders zijn voortvluchtig.
Bedrijf overvallen

28-5-2003. Gistermorgen rond tien uur is een bedrijf aan de Havenstraat overvallen door twee gewapende mannen. Zij zijn voortvluchtig. Een getuige die het bedrijf binnenkwam zag dat gewapende mannen een 58-jarige medewerker onder schot hielden. Een legertje politie omsingelde de directe omgeving en een helikopter werd ingezet om de daders vanuit de lucht te kunnen traceren. Later bleek dat de overvallers al waren gevlogen. Er is een onbekend geldbedrag buitgemaakt.

_________________________________________________________________
Mishandeling in het verkeer

28-5-2003. Een 21-jarige taxichauffeur is gisteravond gearresteerd nadat hij een voetganger had mishandeld. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. De voetganger stak via het zebrapad de Ceintuurbaan over en kreeg het met de taxichauffeur aan de stok over diens rijgedrag. Toen de chauffeur werd uitgescholden ging deze door het lint en mishandelde zijn opponent. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn gezicht.

_________________________________________________________________
Verkeersslachtoffer bestolen

28-5-2003. Gistermiddag raakte een 58-jarige fietser ernstig gewond bij een aanrijding met een taxi op de Van Baerlestraat. De taxichauffeur werd aangehouden en verhoord. Saillant detail was dat toen het slachtoffer bewusteloos op het wegdek lag, zijn fiets werd gestolen.

De taxichauffeur reed over de Van Baerlestraat vanaf het Roelof Hartplein, in de richting van het concertgebouw. Rond kwart voor vier kwamen de taxi en de fietser ter hoogte van de Nicolaas Maesstraat met elkaar in botsing. De toestand van de fietser was zo ernstig dat de traumaheli werd ingezet. Het slachtoffer is zwaargewond opgenomen in het ziekenhuis. Het verkeer werd omgeleid en trams konden bijna twee uur niet door de Van Baerlestraat rijden.

De Ongevallendienst heeft een onderzoek ingesteld. De politie is naarstig op zoek naar de fiets van het slachtoffer.
_________________________________________________________________
Vluchtende inbreker gepakt

28-5-2003. De politie heeft vannacht een man gearresteerd die had ingebroken in een auto en een kapperszaak aan de Jan Pieter Heijestraat. Een getuige waarschuwde de politie die na een korte zoektocht de man wist in te rekenen.

De man brak rond half drie een geparkeerde auto open aan de Jan Pieter Heijestraat. Kennelijk vond hij dit niet voldoende en zette zijn zinnen op de kapperszaak. Met een valhelm op zijn hoofd rende hij door de ruit van de zaak. Even later kwam hij naar buiten met zijn buit en ging er vandoor. Getuigen waarschuwden de politie. Ter plaatse gekomen agenten speurden de omgeving af tot het Gasthuispleintje waar de verdachte in het water sprong. Aan de overkant klom hij uit het water en verschool zich onder een auto. Agenten gingen via de brug naar de andere kant, waar zij de man konden inrekenen.

_________________________________________________________________
Straatdealers gearresteerd

28-5-2003. Gisteren werden door het Combi-team van het binnenstadsdistrict vier straatdealers op heterdaad betrapt en gearresteerd. Hun kopers was eenzelfde lot beschoren. Zij werden na verhoor heengezonden. De dealers zijn in verzekering gesteld. Er werden meerdere bolletjes met vermoedelijk harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Ook het handelsgeld werd geconfisqueerd.
_________________________________________________________________
Werken bij de politie

24-3-2003. Heb je altijd al bij de politie willen werken en ben je in het bezit van een LBO-, MAVO- of VMBO-diploma? Dan is dit je kans! De politie Amsterdam-Amstelland zoekt enthousiaste mannen en vrouwen die als operationeel assistent onze gelederen willen versterken. Interesse? Kijk dan op op het bannertje "Werken bij de politie" op onze homepage (ook voor andere leuke banen).

_________________________________________________________________
Stop winkelcriminaliteit!

9-4-2003. Vanaf 10 april treedt de politie Amsterdam-Amstelland keihard op tegen winkelcriminaliteit. Een pakket maatregelen moet de criminaliteit en overlast, waarvan met name kleinere winkeliers de dupe worden, bestrijden. Onder het motto 'Stop winkelcriminaliteit' blijft geen enkele winkeldiefstal voortaan onbestraft.

Politietransactie
Nieuw is de politietransactie. Winkeldieven die voor een klein bedrag hadden gestolen, ontsprongen vroeger vaak de dans. Nu krijgen zij een transactie aangeboden, een soort boete. Is de buit tot 50 euro waard, dan moeten zij 115 euro betalen. Hebben zij spullen gestolen ter waarde van 50-150 euro, dan kost ze dat 190 euro. Bij een grotere buit moeten zij altijd voor de rechter verschijnen. En alle winkeldieven krijgen, ongeacht de buit, een strafblad.

Extra toezicht
In 'beruchte' gebieden wordt extra toezicht gehouden. Daarvoor wordt de Vliegende Brigade ingezet, die gekleed in opvallende jassen op scooters zal surveilleren.

Buurtregisseurs
De 200 buurtregisseurs in onze regio benaderen de winkeliers in hun buurt. Zijn dit er een paar, dan worden ze individueel benaderd en krijgen ze een advies op maat. Gaat het om winkelstraten of -centra, dan worden voorlichtingsavonden georganiseerd. Doel is de winkeliers te informeren over de actie, aan te geven hoe zij in geval van nood snel contact met de politie kunnen krijgen en hoe zij samen met andere winkeliers een vuist kunnen maken tegen criminaliteit en overlast.
_________________________________________________________________