Gemeente Dordrecht


_________________________________________________________________
Nieuw plan voor onderwijsvoorzieningen van jongeren met ernstige gedragsproblemen

Vincent Brinkhof
Het College van B&W heeft ingestemd met het voorstel voor onderwijsvoorzieningen voor leerlingen van het speciaal onderwijs met ernstige gedragsproblemen en of psychiatrische problematiek. Het voorstel houdt in dat het schoolgebouw van De Lasenberg in Sterrenburg grondig wordt opgeknapt en uitgebreid. Er op termijn een geschikte onderwijshuisvesting komt voor de jongeren van De Steiger en De Kreek. Beide zijn onderdelen van het APZ De Grote Rivieren. Bovendien ontstaat de mogelijkheid een nieuwe school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (ZMOK)in Dordrecht te vestigen. Dit is een lang gekoesterde wens van het onderwijsveld. Wel moet onderzocht worden of er in de stad en de regio voldoende leerlingen voor deze school in aanmerking komen. Het Rijk heeft namelijk nieuwe regels voor toelating opgesteld. Als de gemeente een geschikte locatie voor een nieuw internaat voor Auriga vindt, komt op dit terrein een bijbehorende school.

Uitgewerkt betekent dit:

* Het gebouw van de VSO(Voortgezet Speciaal Onderwijs)-school aan de Hugo van Gijnweg, die in 2005 vrij komt,wordt beschikbaar gesteld voor leerlingen met onderwijsbelemmeringen ten gevolge van gedragsstoornissen (ZMOK).

* De lesplaats van de Lasenberg wordt uitgebreid en aangepast aan de eisen voor praktijkonderwijs.

* Een nieuwe lesplaats voor leerlingen met onderwijsbelemmeringen ten gevolge van psychiatrische stoornissen van De Steiger en De Kreek, in principe aan de locatie Chico Mendesring.
* Het onderwijs van de stichting Eleos blijft aan de Singel in het centrum.

* Mogelijk te zijner tijd een school bij het nieuw te bouwen internaat van Auriga.

Regionale Expertisecentrum Rijndrecht (REC)
De scholen in Dordrecht zijn aangesloten bij het REC Rijndrecht. Het REC is een samengaan van verschillende scholen in de regio voor het speciaal onderwijs aan kinderen met gedragsstoornissen en/of psychiatrische problematiek. Door de samenwerking van scholen in een REC wordt deskundigheid gebundeld. Een REC kan nieuwe lesplaatsen inrichten waardoor `thuisnabij' onderwijs kan worden gerealiseerd. Op deze manier hoeven kinderen niet meer met taxi's en busjes vervoerd te worden.

Verklaring van geen bezwaar
De gemeente Dordrecht zal op verzoek van het REC een verklaring van geen bezwaar ondertekenen, onder voorbehoud dat de gemeenteraad de plannen met betrekking tot de nevenhuisvesting goedkeurt.

Financiën
Met deze operatie is een bedrag gemoeid van EUR 4,3 miljoen. Via het Gemeentefonds komen er door de erkende nevenhuisvesting extra middelen beschikbaar. Besluitvorming hierover vindt plaats binnen het Integraal huisvestingsplan.