Gemeente Dordrecht


_________________________________________________________________
Extra geld voor extra inspanningen

Vincent Brinkhof
Het ministerie van VROM heeft Dordrecht-West opgenomen in het Actieprogramma. Dit Actieprogramma is bedoeld om 50 wijken in Nederland ingrijpend te verbeteren. Dankzij onder meer financiële bijdragen van het rijk kunnen gemeenten in samenwerking met de corporaties veel sneller dan gedacht problemen aanpakken.VROM heeft aan de opname in het Actieprogramma de voorwaarde verbonden dat gemeenten voor 31 oktober 2003 programma-afspraken met woningcorporaties hebben gemaakt.

Het ministerie van VROM vraagt een concreet programma voor de gemeentelijke inspanning. Het programma bevat sociale en veiligheidsaspecten van de inrichting van de woonomgeving, sociaal-fysieke gebouwen (scholen, buurthuizen e.d.), de sociale begeleiding van de herstructurering, de kosten en opbrengsten, de kostendragers (wie betaalt wat), de financiële en de procesrisico's en het daarop gerichte risicomanagement. Ook vraagt VROM dat gemeenten aangeven met welke relevante lokale partijen overeenstemming is bereikt. Hierbij worden in ieder geval corporaties en bewoners genoemd. Als sluitstuk wordt gevraagd dat gemeente en corporaties aangeven van welke door VROM aangeboden faciliteiten men gebruik wil maken De aanmelding van Dordrecht-West past in de uitwerking van de regionale Prestatie-Afspraken Lange Termijn (PA-LT). Deze afspraken worden medio juni ondertekend. Dordrecht-West heeft qua omvang en urgentie de hoogste prioriteit. Naast het (op tempo) uitvoeren van de huidige plannen is er een extra opgave van minimaal 1.100 woningen in Wielwijk en Crabbehof vòòr 2010.

Het college vraagt de raad in te stemmen met de uitvoering van de startnotitie voor de prestatieafspraken Dordrecht-West.