SECURICOR

Strijd tegen winkelcriminaliteit wordt aangescherpt

In de detailhandel wordt meer en meer aandacht besteed aan veiligheid en beveiliging. Winkelsurveillanten, mobiele interventieteams en cameratoezicht zijn slechts enkele voorbeelden van alle inspanningen die de detailhandel zich getroost om winkelcriminaliteit het hoofd te bieden. In het meinummer van Securicor Sensor, het relatiemagazine van beveiligingsorganisatie Securicor, wordt aandacht besteed aan oude beproefde en nieuwe - soms nog experimentele - manieren van beveiliging in de detailhandel.

In een interview geeft Ruud van Dijk, Hoofd Beveiliging en Dervingpreventie bij Vendex KBB, een toelichting op tien verscherpte preventieve maatregelen bij Vendex KBB. Eén van die maatregelen is de komst van mobiele interventieteams: 'In grote steden is de criminaliteit zoveel heftiger, dat de normale beveiliging het vaak niet meer aan kan. Onze mobiele interventieteams kunnen dan uitkomst bieden. Voordeel is dat criminele individuen nooit weten wanneer zo'n team binnenkomt. Het voornaamste doel van de teams is dat zij duidelijk aanwezig zijn, waardoor diefstal en agressie kunnen worden voorkomen.' Ron Post, productmanager bij Securicor, voegt hieraan toe dat het werken met mobiele interventieteams Securicor in staat stelt om de kwaliteit van de dienstverlening te verhogen. Volgens Post kunnen interventieteams een wezenlijke bijdrage leveren aan het verlagen van de derving. Bovendien dragen de teams aan het verhogen van het veiligheidsgevoel van de winkelmedewerkers.

Hans Duijst stelt namens de directie van Securicor dat samenwerking tussen winkelsurveillanten en winkelpersoneel zeer belangrijk is: 'Ook zie je dat de winkelsurveillant een didactische taak vervult richting het winkelpersoneel. Hij geeft ze inzicht waar je preventief op kunt letten en hoe te handelen in bepaalde situaties. Door deze kennisoverdracht kunnen Securicormedewerkers óók gebruik maken van de ogen en oren van het winkelpersoneel.' De heer R. Leloux, bestuurder handel van de CNV Dienstenbond meldt in de rubriek 'Impressies' dat er in de CAO van supermarkten een checklist is opgenomen om de veiligheid te waarborgen: 'Punten die op de lijst voorkomen, zijn onder meer het op tijd afromen van de kassa's en het altijd afsluiten van de achterdeur van het bedrijf. Verder is het tegenwoordig voor supermarkten verplicht om hun personeel goed op de hoogte te stellen van de risico's op de werkvloer, als het gaat om diefstal en andere vormen van criminaliteit.' In de rubriek 'De opdrachtgever' geeft Jaap Keppel van Ikea aan dat alle Ikea-medewerkers die met geld werken een overval-preventietraining krijgen.

Ook in deze Securicor Sensor is een bijdrage van de heer A. Boom, Hoofd Security Management bij Metro Cash & Carry Nederland, een interview met Sjoerd Veenstra van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND) en een bericht uit de praktijk van winkelsurveillant Glenn Holtuin opgenomen. Tot slot wordt er in deze editie aandacht besteed aan de (enerverende) ervaringen als beveiliger van Willem van de Ven, directeur van Securicor, en van Theo Rietkerk, gedeputeerde van de Provincie Overijssel en voormalig kamerlid en woordvoerder Veiligheid voor het CDA.

Securicor Sensor is de kwartaaluitgave van Securicor. Het is een relatiemagazine over beveiliging en criminaliteitspreventie in het algemeen en particuliere beveiliging in het bijzonder. Het blad heeft een oplage van circa 15.000 exemplaren. Dit nummer staat in het teken van veiligheid en beveiliging in de detailhandel.

Amsterdam, 28 mei 2003