B EN W BERICHTEN 2003 - 19 Gemeente Rotterdam

COLLEGEVERGADERING VAN 27 MEI

Algemene Bestuurlijke Zaken

(27-05)Burgemeester Opstelten en wethouder Hulman zullen in Sint Petersburg twee concerten bijwonen van het Rotterdams Philharmonisch Orkest onder leiding van chef-dirigent Valery Gergiev. Het gemeentebestuur van Rotterdam biedt het optreden van het Rotterdams Philharmonisch aan ter gelegenheid van de 300e verjaardag van zusterstad Sint Petersburg. Voorafgaand aan het concert op 7 juni vindt een receptie plaats waarvoor een groot aantal, voor Rotterdam belangrijke relaties uit Sint Petersburg wordt uitgenodigd.

(27-05) Wethouder Wim van Sluis, economische infrastructuur, brengt van 21 tot 26 september dit jaar met een kleine delegatie een bezoek aan Raleigh en Boston in de Verenigde Staten. Doel van het bezoek is onderzoek naar de mogelijkheden tot versnelling van economische herstructurering in de richting van hoogwaardige kenniseconomie. De rol van de overheid, PPP-constructies en de mogelijkheden van informatietechnologie komen aan de orde.

(27-05) Van 3 tot en met 7 juni brengen de wethouder Sociale Integratie (tot 5 juni) en de portefeuillehouders van de deelgemeenten op het gebied van welzijn, werk en activering een bezoek aan Glasgow. Doel van de studiereis is te leren van de aanpak, die in Glasgow wordt gehanteerd om de jeugdwerkloosheid te bestrijden. Daarnaast komen onderwerpen als het bevorderen van de sociale cohesie via cultuur en een brede schoolopzet met het bedrijfsleven aan de orde.

(27-05) Als gevolg van gewijzigde wetgeving op het terrein van de burgerlijke stand heeft het College een nieuw Reglement burgerlijke stand vastgesteld. Het Reglement burgerlijke stand regelt onder meer de benoeming, schorsing en het ontslag van (buitengewoon) ambtenaren van de burgerlijke stand. (27-05) Het College heeft een brief aan de raad vastgesteld waarin wordt gerapporteerd over de uitvoering van een tweetal opdrachten die de Raad aan het College heeft gegeven naar aanleiding van de evaluatie van de Rekenkamer Rotterdam.

(27-05) Het College zal de raad voorstellen om de 'Noodverordening Amstelcupfinale 2003' te bekrachtigen. Op zondag 1 juni aanstaande spelen Feyenoord en F.C. Utrecht in het Feijenoord-stadion de finale om de Amstelcup. Dit evenement vraagt om een uitgebreide regeling, die er op is gericht om een - gewelddadige - confrontatie tussen diverse supportersgroepen te voorkomen en de openbare orde voor, tijdens en na de wedstrijd in het stadion en in de stad te handhaven. Daartoe heeft de burgemeester een aantal noodzakelijke maatregelen afgekondigd.

(27-05) Het college van B en W heeft besloten om het onderzoek naar de Rotterdamse aanpak door de heer Tops, hoogleraar aan de Universiteit van Tilburg, te laten uitvoeren. Het gaat om een beschrijvende analyse van het ontstaan en de ontwikkeling van de Rotterdamse aanpak. In het bijzonder zal worden ingegaan op het Rotterdamse Veiligheidsprogramma. Daarbij gaat het vooral om kenmerken en leerpunten van de aanpak. De eindrapportage wordt in 2005 verwacht.

(27-05) Het College heeft besloten om op zaterdag 31 mei 2003 van 16.30 tot 18.00 uur de hal van het stadhuis open te stellen voor de ontvangst van het Team Politiek dat deelneemt aan de Roparun, de jaarlijks estafette hardloopwedstrijd van Rotterdam naar Parijs. De burgemeester zal bij deze ontvangst als gastheer optreden.

Stedelijke Ontwikkeling en Beheer

(27-05) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Woelwijkstraat (nr 39). Dit voorbereidingsbesluit moet de mogelijkheid scheppen om de bestaande sporthal middels aanbouw aan de zijde van het Zwaanshals uit te breiden. Dit voorbereidingsbesluit is noodzakelijk omdat deze uitbreiding is geprojecteerd op grond met als bestemming (voornamelijk) 'tuin'.

(27-05) Het College heeft besloten in te stemmen met het conceptraadsvoorstel en het ontwerpbesluit tot vaststelling van het bestemmingsplan Lage Limiet en dit aan de Raad voor besluitvorming voor te leggen. Op 21 maart besloot het College het plan terug te nemen vanwege een drietal gebreken (onvolledigheid t.a.v. bestaande bijgebouwen; onjuiste begrenzing voor gestapelde nieuwbouw en een overbodige bepaling voor archeologische zaken). Nu wordt voorgesteld het bestemmingsplan ook op die drie onderdelen gewijzigd vast te stellen.

(27-05) Het College zal de Raad voorstellen om een voorbereidingsbesluit te nemen voor gronden gelegen aan de Schout Eewoutstraat. Dit voorbereidingsbesluit is noodzakelijk om op het voormalig bedrijventerrein van Troost b.v., 32 eengezinswoningen te kunnen bouwen. ABB Ontwikkeling BV heeft daarvoor een verzoek om bouwvergunning ingediend. Tevens heeft het College de brief vastgesteld waarin de Wijkraad voor Pernis wordt meegedeeld dat het College voorbijgaat aan het negatieve advies van de Wijkraad omtrent het bouwplan zoals dat nu voorligt. De wijkraad is akkoord met het nemen van het voorbereidingsbesluit en met het oorspronkelijke plan, maar adviseert negatief over het inmiddels gewijzigde bouwplan. De aanpassingen van het bouwplan betreffen m.n. de maatvoering en de verkoopprijs van de woningen.

(27-05) Het college van B en W heeft de algemeen directeur Gemeentewerken gemandateerd om onder voorwaarden subsidies te kunnen uitkeren aan eigenaren en erfpachters voor het saneren van ernstig verontreinigde bedrijventerreinen. Basis hiervoor is het 'Convenant Bodemsanering in gebruikzijnde en blijvende Bedrijfsterreinen' van juni 2001.

Sociale en Culturele Zaken

(27-05) Het college van B en W heeft de servicenormen voor de artotheek van het Centrum Beeldende Kunst vastgesteld. De servicenormen hebben betrekking op bereikbaarheid, serviceverlening voorlichting en klachtenbehandeling.

(27-05) Het College heeft besloten tot het instellen van rechtsvordering tot een bedrag van E 31.265 voor het verhalen van bijstandskosten plus de opgelegde kosten van bijstand in de toekomst.

(27-05) Het college van B en W heeft ingestemd met het voorstel om de dienst Sport en Recreatie een toptennishal te laten bouwen bij SV Victoria ten behoeve van talentontwikkeling. De investering kan worden gedekt uit de post rendabele investeringen van de dienst SenR, waarbij de jaarlijkse kapitaalslasten (E 357.000) grotendeels worden verdisconteerd in de huurprijs. Eind vorig jaar heeft het College al besloten om bij te dragen aan de bouw van de hal. Deze eenmalige bijdrage wordt nu omgezet in een jaarlijkse subsidie van de huurprijs van maximaal E 73.000. Huurders van het nieuwe complex worden o.a. de KNLTB, tennisschool Approach, Victoria en particulieren. Naast de gemeentelijke bijdrage zal (waarschijnlijk) het ministerie van VWS een subsidie geven.

Sociaal Economische Zaken

(27-05) B6 Het College heeft het Dagelijks Bestuur van de Stadsregio Rotterdam in een schriftelijke reactie laten weten dat het instemt met het voorstel van de stadsregio voor de niet subsidiabele kosten van de Beneluxlijn. Het College stemt niet in met het niet vergoeden van de kosten voor het proef- en testbedrijf. Het betreft hier aanloopverliezen van de nieuwe infrastructuur waarvoor de dekking in beginstel bij de Stadsregio Rotterdam berust.

(27-05) Het College heeft besloten het reglement Markten te wijzigen, zodat bij familiebedrijven de continuïteit wordt bevorderd. Kinderen van standplaatshouders kunnen nu tevens marktrechten opbouwen.

(27-05) Het College van B en W stelt de Gemeenteraad voor om een krediet te verstrekken van 18,4 mln. euro voor de reconstructie van de Waalhavenweg. Daarmee worden capaciteitsproblemen opgelost en wordt Heijplaat beter ontsloten.

(27-05) Het College heeft met instemming kennisgenomen van het plan van aanpak voor Historisch Delfshaven en stelt de Gemeenteraad voor daarmee de motie Van der Heijden van 2000 als afgedaan te beschouwen. Het plan van aanpak bestaat onder meer uit:
- verbeteren van het huidige aanbod van winkels en horeca, zodat meer inhoud wordt gegeven aan het begrip historisch Delfshaven;
- verbeteren van de verbindingen met de rest van de stad, zoals verbeteren metrostation, meer parkeermogelijkheid, ontsluiting richting Lloydkwartier;
- promotiecampagnes gericht op bezoekers, ondernemers en investeerders.
(27-05) Het College heeft het hoofdstuk Veilig Ondernemen vastgesteld dat onderdeel vormt van het Vijfjarenprogramma Versterking Veiligheid Rotterdam. Daarin staat onder meer dat voor alle winkelgebieden in Rotterdam afspraken worden gemaakt over de aanpak van onveiligheid in de wijkveiligheidsactieprogramma's. er in 4 winkelstraten en op 2 bedrijventereinen extra aandacht wordt besteed aan Veilig Ondernemen in de vorm van pilots. Deze pilots liggen buiten de 8 onveilige wijken. er ruimte moet zijn om flexibel en snel een beveiligingsbedrijf in te zetten als een tijdelijk antwoord op onveiligheid.

(27-05) Het College heeft besloten de gemeenteraad voor te stellen twee basisscholen op te nemen in het plan van scholen 2004 tot 2006. Het gaat om een school voor de Stichting Protestants Christelijk Primair Onderwijs Rotterdam in de nieuwbouwwijk Nesselande en een school voor de Stichting Islamitisch Primair Onderwijs Rijnmond in Kralingen-Crooswijk. De startdatum van de bekostiging zal 1 augustus 2004 zijn. Daarnaast heeft het College besloten twee scholen van de Stichting Islamitische Onderwijs- groep Nederland, in de deelgemeenten Noord en Feijenoord, en een school van de Rotterdamse Vereniging van Katholiek Onderwijs in Nesselande, niet op te nemen in het plan van scholen.

(27-05) Het College heeft ingestemd met de evaluatie van een jaar ETV en met de opzet en doelstelling van het Rotterdam Onderwijsjournaal. Daarnaast heeft het College E 255.046 uitgetrokken voor het Rotterdams Onderwijsjournaal in het schooljaar 2003/2004.

(27-05) Het college van B en W heeft in een schriftelijke reactie aan RAVERO taxicentrale de noodzaak van een veilig en kwalitatief taxivervoer onderschreven. Daarnaast laten B en W weten het subsidieverzoek niet te honoreren. Reden hiervoor is onder meer de recent doorgevoerde liberalisering van de taxibranche.

(27-05) Het College heeft besloten een verklaring van geen bezwaar af te geven voor de nevenvestigingen van het Regionaal Expertisecentrum (REC) Rijndrecht. Deze nevenvestigingen zijn opgenomen in het spreidingsplan van het REC. Een en ander hangt samen met de plicht van scholen voor speciaal onderwijs om zich regionaal te organiseren. Met de verklaring van geen bezwaar wordt het mogelijk dat bestaande dislocaties van scholen (de hoofdvestiging staat in een andere gemeente) voor speciaal onderwijs worden erkend als nevenvestigingen. Dit heeft als consequentie dat de scholen meer rechtszekerheid krijgen en dat gemeenten met dislocaties van scholen, na goedkeuring van het spreidingsplan, middelen ontvangen voor de huisvesting. Tot op heden ontvangen de gemeenten met dislocaties geen vergoeding uit het gemeentefonds voor de huisvesting.

(27-05) Het college van B en W heeft de jaarrekening 2002 van Eneco Holding N.V. goedgekeurd. De gemeente Rotterdam is voor 30% aandeelhouder en ontvangt over 2002 voor E 4,5 mln. aan winstbewijzen en E 12,1 mln. aan dividend, terwijl er een ontvangst van E 10,6 mln. was begroot.

Personeel en Organisatie

(27-05) Het College heeft het disciplinair ontslag bekrachtigd van een medewerker van de Roteb en van een medewerker van de RET. Beiden worden ontslagen in verband met ernstig plichtsverzuim dan wel ongeoorloofde afwezigheid.

Financiën

(27-05) Het college van B en W heeft het ontwerp Bestuursrapportage vastgesteld voor het eerste kwartaal 2003. In deze rapportage is de stand opgenomen van de collegeprioriteiten. Als gevolg van het aantal wijzigingen van de begroting 2003 komt het begrotingssaldo uit op E 1,3 mln.

Juridische Zaken

(27-05) Het College zal de gemeenteraad voorstellen twee nieuwe leden te benoemen tot plaatsvervangend lid van de schadebeoordelingscommissie conform artikel 2 Planschadeverordening. De benoeming geldt tot 4 augustus 2006.

(27-05) Het College heeft besloten om in hoger beroep te gaan bij de Centrale Raad voor Beroep inzake een rechterlijke uitspraak over de beëindiging van een bijstandsuitkering.

Bestuursdienst Algemeen

(27-05) Het College van B en W heeft ingestemd met de intentieverklaring om het personeel van de Stadsregio Rotterdam, dat nog in dienst is van de Bestuursdienst, per 1 januari 2004 over te dragen aan de Stadsregio Rotterdam. Ondanks dat de Stadsregio Rotterdam een volstrekt eigenstandige organisatie is, zijn om praktische redenen de medewerkers in dienst van de Bestuursdienst.


---- --