Gemeente Utrecht

Inschrijven voor Utrechtse Veiligheidsprijs 2003

Alweer voor het vijfde jaar organiseert de gemeente de verkiezing van het beste initiatief om veiligheid te vergroten. De Veiligheidsprijs is bedoeld voor personen of instellingen die naar het oordeel van de jury een grote bijdrage leveren aan de veiligheid in de stad Utrecht. De prijs honoreert de beste drie initiatieven met een financiële impuls: EUR 7.000 voor de winnaar en EUR 2.300 voor de nummers twee en drie.

Bewoners en organisaties in Utrecht kunnen vóór 19 september 2003 initiatieven voordragen.

Veiligheid is met de toenemende verharding van de maatschappij meer dan ooit een belangrijk issue in onze samenleving. De gemeente Utrecht zet zich, samen met politie en andere instellingen in voor het vergroten van veiligheid in de wijk, op school of in het uitgaanscentrum. Eigen initiatieven van bewoners en instellingen, zijn hard nodig en blijken in de praktijk vaak zeer efficiënt en succesvol. Het enthousiasme en de vindingrijkheid van initiatiefnemers, werkt stimulerend op anderen. De Veiligheidsprijs maakt dergelijke activiteiten voor een groot publiek zichtbaar, en motiveert andere bewoners of instellingen voor het ontwikkelen van plannen voor hun directe omgeving. Daarnaast is de prijs voor de gemeente een manier om haar waardering te tonen aan al die mensen die zich inzetten voor veiligheid in hun wijk en stad.

De Veiligheidsprijs werd eerder uitgereikt, in 1999, 2000, 2001en 2002. Opvallend in 2002 was niet alleen het groot aantal uiteenlopende projecten dat meedong, maar ook de vele betrokkenen die zich inzetten voor een project.

Ook dit jaar looft het huis-aan-huisblad Ons Utrecht de publieksprijs uit. Via de sites van Ons Utrecht en de gemeente kan het publiek (van half oktober tot half november) een keuze maken uit de genomineerde projecten. De publiekswinnaar ontvangt een eervolle oorkonde en een geldbedrag.

De jury beoordeelt de inzendingen op de volgende vijf criteria: · De initiatiefnemers wonen, of zijn gevestigd in de gemeente Utrecht of ontplooien hier hun activiteiten. · De werkzaamheden vergroten (gevoelens van) veiligheid. · Het versterken van veiligheid wordt 'in eigen kring' gezocht: binnen de branche, de wijk, de vereniging, het bedrijf et cetera. Het uitsluitend inschakelen van politie of justitie is niet voldoende; een samenwerkingsverband komt wel in aanmerking.

· Het initiatief is in andere, vergelijkbare wijken ook goed toepasbaar. · De resultaten zijn duidelijk zichtbaar. Geïnteresseerden kunnen de wervingsfolder en het inschrijfformulier ophalen bij wijkbureaus, de bibliotheekvestigingen en het Informatie Centrum in het Stadhuis of de site van de gemeente Utrecht bekijken.

Meer informatie op www.utrecht.nl/Veiligheidsprijs

Inzendingen dienen vóór 19 september 2003 te worden gestuurd aan:' Gemeente Utrecht
t.a.v. Ann Cairo
Antwoordnummer 9977
3500 VB Utrecht

Noot voor de media:
Voor informatie kunt u zich wenden tot Ann Cairo, telefoon (030) 286 10 63. Bij haar kunt u tevens een brochure met een beschrijving van de inzendingen van vorig jaar aanvragen.

Utrecht, 28 mei 2003.