JOH. ENSCHEDE HOLDING

Joh. Enschedé geconfronteerd met marktconform handelen van DNB

Joh. Enschedé geconfronteerd met versneld marktconform handelen van DNB


- daling van omzet met 23% naar EUR 78 miljoen, bedrijfsresultaat EUR 11,5 miljoen negatief

- positief netto resultaat - incl. verkoop aandelen Enschedé/Sdu: circa EUR 7 miljoen

- lichte groei van commercieel drukwerk en content management systemen

- samenwerking met Schiphol International op gebied van biometrische grenspassage

Haarlem, 28 mei 2003 De daling van de omzet, na het bijzondere topjaar 2001, is met name veroorzaakt doordat De Nederlandsche Bank veel minder eurobiljetten heeft besteld dan was voorzien. Hierdoor is bij de bankbiljetten een aanmerkelijk verlies geleden. Het postzegelbedrijf heeft zich, ondanks de zware druk op de prijzen, goed staande weten te houden. Net als het commerciële drukwerk dat ondanks een negatief marktsentiment, zich positief ontwikkelde. Om tegemoet te komen aan de versnelde marktconformiteit vindt thans bij Security Print in Haarlem een reorganisatie plaats, waarbij ongeveer 70 arbeidsplaatsen komen te vervallen, waarvan ca. 50 door natuurlijk verloop.

In reactie op het nagenoeg volledig uitblijven van de euro-omzet voor De Nederlandsche Bank heeft de bankbiljettendivisie zich internationaal met succes gepresenteerd. In het verslagjaar zijn er 350 miljoen bankbiljetten aan vier nieuwe klanten geleverd, waarmee het bedrijf in één jaar tijd in vier verschillende continenten is vertegenwoordigd. Wel is het zo dat hiermee niet het wegvallen van de euro kon worden gecompenseerd. Het bedrijf is overigens verheugd over een goed gevulde orderportefeuille voor 2003.

Na de overname in april 2000 van het 50% belang in de paspoortenproducent Enschedé/Sdu door Sdu, is Joh. Enschedé een arbitrageprocedure bij het NAI in Rotterdam gestart. In de afgelopen jaren is door Joh. Enschedé geconstateerd dat duurzaam herstel van de samenwerking met Sdu vooralsnog niet mogelijk is. In het licht daarvan heeft Joh. Enschedé besloten dat het doorzetten van de arbitrage niet in haar voordeel is. Inmiddels heeft Enschedé/Sdu overigens al haar activiteiten geconcentreerd in een aantal bedrijfspanden van Joh. Enschedé te Haarlem.

Het door Joh. Enschedé ontwikkelde systeem voor automatische grenspassage middels irisherkenning, is door het Ministerie van Buitenlandse Zaken na een proefperiode van een jaar goedgekeurd. Met Schiphol International is een joint venture gesloten. Het nieuwe bedrijf Dartagnan, zal o.a. grenspassage gebaseerd op irisherkenning, wereldwijd op de markt brengen.

De verwachting is dat het bedrijfsresultaat in 2003 aanmerkelijk zal verbeteren. Dit mede vanwege de positieve effecten van de reorganisatie en alle efficiencyverhogende maatregelen en de gevulde export orderportefeuille van het bankbiljettenbedrijf. Anderzijds blijven de marktomstandigheden verre van eenvoudig.


-------------------------------------------------------------