Gemeente Weert

28/05/2003

Gemeente start verwijderactie
Verkeerd gestalde fietsen in weert aangepakt

Het Weerter gemeentebestuur heeft besloten de fietsenproblematiek in de binnenstad aan te pakken. Het blijkt dat er dagelijks zo'n 110 fietsen verkeerd staan gestald en een aantal rondslingert als fietswrakken (20) en onbeheerd (115 per jaar). Dit verstoort vooral de beeldvorming van pleinen en straten, veroorzaakt klachten van ondernemers, voetgangers en invaliden en problemen voor hulpdiensten en de Nederlandse Spoorwegen. Verkeerd gestalde en onbeheerde fietsen en fietswrakken zullen, na een waarschuwing, worden verwijderd.

De gemeente wil voorkomen dat hinderlijke en gevaarlijke situaties ontstaan doordat doorgangen worden geblokkeerd voor hulpdiensten, invaliden en voetgangers. Op sommige momenten, vooral tijdens grote evenementen zoals de kermis, is de doorstroming sterk belemmerd door verkeerd gestalde fietsen. Vooral hulpdiensten zijn hier de dupe van. Door de verkeerd gestalde fietsen ontstaan gevaarlijke situaties. Verder wil men onbeheerde fietsen en fietswrakken niet meer in het straatbeeld toleren. Met deze maatregelen wil het gemeentebestuur het straatbeeld in stand houden dat door de revitalisering en herinrichting van het centrum is beoogd.

Maatregelen
Concreet gaat het bij deze actie om de volgende maatregelen:
* Verkeerd gestalde fietsen worden voorafgaand aan de actie gelabeld met een waarschuwing dat de fiets verkeerd gestald is en dat de fiets in de toekomst zal worden verwijderd.
* Bromfietsen en scooters krijgen twee waarschuwingen met behulp van een label.

* Daarna volgt de daadwerkelijke verwijdering van verkeerd gestalde fietsen, bromfietsen en scooters.

* De gestolen fietsen onder de verkeerd gestalde rijwielen worden gedurende de wettelijke termijn van drie maanden bewaard, voordat tot opruiming overgegaan wordt.

* Daarnaast zijn er fietsen die langdurig op dezelfde plaats staan gestald. Na een bepaalde tijd mag ervan worden uitgegaan dat deze geen eigenaar meer hebben en wellicht gestolen zijn. Ook deze worden opgeruimd.

* Het opruimen van fietswrakken die veelal rondslingeren of zich tussen de goede fietsen bevinden.

Extra stallingsmogelijkheden
Het college van B&W vindt wel dat voorwaarde voor de opruimacties is dat de bestaande stallingen voldoende capaciteit bieden om de fietsparkeerbehoefte op te vangen. Ook moeten de stallingsmogelijkheden op logische plaatsen aanwezig zijn. In het kader van de revitalisering is dit onderzocht en zijn er maatregelen getroffen. Daarnaast zijn inmiddels op diverse locaties in het centrum, waaronder Korenmarkt en Paradijsstraat, extra stallingsvoorzieningen geplaatst.
Het is niet de bedoeling van de gemeente om fietsers te pesten. Weert is immers een fietsvriendelijke stad. Maar, als er voldoende stallingsmogelijkheden op korte afstand zijn, is het niet te tolereren dat fietsen verkeerd worden gestald en daardoor overlast veroorzaken.

Acties
In enkele gebieden in het centrum is de overlast het grootst. De acties zullen in eerste instanties dan ook vooral daar plaatsvinden. Het gaat hierbij niet om incidentele acties, maar deze zullen regelmatig plaatsvinden. Gezien de grote concentratie van foutief gestalde fietsen rondom het station en op de Korenmarkt zullen de acties hier frequenter worden gehouden.

Bewaren van gestalde fietsen
De verkeerd gestalde fietsen, bromfietsen en scooters worden vervoerd naar een depot in de parkeergarage van het stadhuis. De voertuigen worden conform de landelijke wetgeving drie maanden in depot gehouden. Direct na stalling in het depot worden de fietsen geregistreerd. Mensen die hun fiets, bromfiets of scooter kwijt zijn kunnen zich melden bij Stadstoezicht aan de Beekstraat 44.
Na drie maanden hoeven de fietsen niet langer in depot te worden gehouden. De goede fietsen worden verkocht aan bedrijven. De slechte fietsen worden als oud ijzer afgevoerd.
De kosten van de verwijdering van de fiets, bromfiets of scooter worden in rekening gebracht bij de overtreder als deze het voertuig komt ophalen. Die kosten zijn 11,-.
Als de fiets gemist wordt en niet in depot staat bij de gemeente Weert, dient men aangifte te doen bij de politie.