Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 Telefax (070) 333 40 33 2513 AA Den Haag

Uw brief Ons kenmerk AV/PB/03/40697

Onderwerp Datum Motie-Verburg/Smulders (28 600 XV, nr. 28 mei 2003 56) betreffende de aanlevering van gegevens
die nodig zijn voor de berekening van de
jaarruimte lijfrenteaftrek

In de brief van 16 januari 2003 van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Kamerstukken II 2002/03, 28 600 XV, nr. 89) naar aanleiding van de aanvaarde moties tijdens de Stemmingen over de Begroting SZW 2003 is onder andere toegezegd dat uw Kamer nader geïnformeerd zou worden over de relatie tussen de motie-Verburg/Smulders en het amendement Van Vroonhoven-Kok dat bij de behandeling van het Belastingplan 2003 is aangenomen (Kamerstukken II 2002/03, 28 607, nr. 15). De informatie over deze relatie treft u in voorliggende brief aan.

Naar aanleiding van het amendement Van Vroonhoven-Kok heeft de Staatssecretaris van Financiën, die de eerste verantwoordelijkheid voor het onderhavige beleidsterrein draagt, op 8 april jongstleden een brief (Kamerstukken II 2002/03, 28 607, nr. 62) aan uw Kamer doen toekomen, waarin informatie wordt verstrekt over de stand van zaken met betrekking tot de uitvoering van dit amendement. Deze brief bevat een voorstel waarmee de met het amendement beoogde tijdswinst voor de berekening van een eventueel fiscaal pensioentekort wordt gerealiseerd. Dit voorstel is in gezamenlijk overleg met verzekeraars en pensioenuitvoerders tot stand gekomen. Het voorstel bevat de volgende elementen:

· Voor alle gegevens die nodig zijn voor de berekening van de lijfrentepremieaftrek vanwege een pensioentekort, wordt uitgegaan van het kalenderjaar t-1. Deze gegevens zijn de factor A (pensioenaangroei), inkomensgegevens en eventueel de dotaties aan de oudedagsreserve;
· Factor A wordt door de pensioenverzekeraar binnen 10 maanden in het kalenderjaar waarop de premieaftrek betrekking heeft, aan de belastingplichtige verstrekt; · Een belastingplichtige kan premies voor lijfrenten die binnen 3 maanden na afloop van het kalenderjaar zijn betaald of verrekend bij de aangifte aanmerken als premies die zijn betaald of verrekend in het kalenderjaar.




2


Ter realisatie van het onderhavige voorstel zal de Wet Inkomstenbelasting 2001 worden aangepast. In de voornoemde brief van 8 april jongstleden heeft de Staatssecretaris van Financiën toegezegd op zo kort mogelijke termijn wetgeving te zullen voorbereiden. Vooruitlopend hierop zal hij zo spoedig mogelijk een goedkeuringsbesluit publiceren, waarin reeds voor het kalenderjaar 2003 wordt toegestaan dat bij de toets of er in dat jaar sprake is van een pensioentekort, belastingplichtigen mogen uitgaan van hun gegevens van het kalenderjaar 2002. Daarmee wordt de tijd die belastingplichtigen hebben voor de berekening van een eventueel fiscaal pensioentekort substantieel verlengd.

In de motie Verburg/Smulders, zoals ingediend tijdens de Begrotingsbehandeling SZW 2003, is de regering verzocht zodanige afspraken met pensioenuitvoerders te maken dat deelnemers jaarlijks vóór 1 april na afloop van het kalenderjaar de factor A ontvangen. Het oogmerk van deze motie was hetzelfde als van het eerder ingediende amendement Van Vroonhoven-Kok: het geven van meer tijd aan belastingplichtigen voor de berekening van een eventueel fiscaal pensioentekort.

Nu de Staatssecretaris van Financiën op korte termijn uitvoering zal geven aan het amendement Van Vroonhoven-Kok op de wijze zoals hierboven aangegeven, is het probleem dat belastingplichtigen soms te weinig tijd hadden voor de berekening van een eventueel fiscaal pensioentekort op adequate wijze opgelost. Daarmee heeft het kabinet volledig aan de bedoeling van de motie Verburg/Smulders voldaan.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(M. Rutte)