Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Toezicht op vuurwerkevenementen verbeterd (28-5-2003)


Het toezicht op vuurwerkevenementen is het afgelopen jaar verbeterd. Dat concludeert de VROM-Inspectie na een uitgebreide controle op Koninginnedag. Bij vrijwel alle evenementen waren goed opgeleide ambtenaren van de provincie aanwezig om toe te zien of de vergunningen werden nageleefd. Dat is een serieuze verbetering ten opzichte van 2002.

In totaal hebben de VROM-inspecteurs op Koninginnedag 21 vuurwerkevenementen bezocht. Daarbij bleek dat niet alleen de provincies werk maken van het toezicht op de vergunningen, maar dat ook de vuurwerkondernemers steeds meer rekening houden met de veiligheidseisen. Er is een duidelijke tendens om minder zwaar vuurwerk af te steken, zodat de veiligheid van het publiek beter gewaarborgd is.

Op Koninginnedag zijn wel overtredingen aangetroffen. Deze hadden onder meer betrekking op te laat doorgegeven wijzigingen in het assortiment af te steken vuurwerk, het onvoldoende informeren van omwonenden, vanwege het ontbreken van goede communicatiemiddelen onvoldoende bereikbaar zijn van degene die het vuurwerk ontsteekt kort voor en tijdens het afsteken, onjuist geclassificeerd vuurwerk en publiek dat zich ondanks de afzetting binnen de gevarenzone bevindt. In twee gevallen is proces verbaal opgemaakt.

Aanleiding voor de bliksemactie op Koninginnedag 2003 zijn de controles die een jaar eerder werden gehouden. Daar bleek bij de controle van 35 evenementen dat de veiligheid regelmatig te wensen overliet. Met name het toezicht op de evenementen was niet adequaat kort nadat het Vuurwerkbesluit in maart 2002 van kracht werd.

Het Vuurwerkbesluit stelt eisen aan onder meer het in- en uitvoeren, opslaan en afsteken van vuurwerk. Specifiek voor het ontbranden van -veelal professioneel- vuurwerk bij evenementen zijn regels opgenomen in het besluit. Zo moet iedereen die professioneel vuurwerk tot ontbranding wil brengen over een toepassingsvergunning beschikken. Daarnaast is per evenement een ontbrandingsvergunning vereist. Beide vergunningen worden door de provincie afgegeven.

Bijlage:
Rapport VROM-Inspectie

( bron: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=11011&site=persbericht )