KPMG


Noord-Holland Noord moet werken aan regionaal elan

28 mei 2003

Noord-Holland Noord moet verder werken aan haar economische uitstraling en regionaal elan. Dat vereist een betrokkenheid van zowel de ondernemingen als van de overheid.

De regio mag er zich meer dan thans en met recht van bewust zijn dat er veel goede initiatieven plaatsvinden en dat nog veel meer mogelijk is. Dat bewustzijn zal ook steeds meer naar andere regios in Nederland en het buitenland uitgedragen kunnen worden. Alleen dan kan aan de economische dynamiek van Noord-Holland Noord een extra dimensie worden toegevoegd. Dat is één van conclusies uit onderzoek dat KPMG en LogicaCMG ter gelegenheid van de opening van hun nieuwe kantoor in Alkmaar hebben uitgevoerd.

"Er is een groot aantal initiatieven gaande die de regio van een traditionele economie zullen omvormen naar een economie van de 21e eeuw", constateert Sietze Haringa van KPMG. "Bloembollen, kaas, platteland, waterwegen en andere typisch Noordhollandse kenmerken zullen er voor de regio altijd toe doen. Dat moeten we koesteren. Maar er zijn ook andere ontwikkelingen die in de regio toenemende aandacht eisen. Omgaan met kennis, gebruik maken van talent, inspelen op nieuwe competenties, aangaan van allianties, nieuwe vormen van ontspanning en vrije tijd, toenemende relaties met de Randstad en andere delen van de Nederlandse economie en het steeds belangrijker worden van internationale invloeden zijn daarvan maar enkele voorbeelden. Maar, wél voorbeelden die de komende jaren gemeengoed gaan worden in de regionale economie van Noord-Holland Noord".

Het onderzoek geeft een aantal richtingen aan die in de economische visievorming over de regio een rol zouden moeten spelen. Haringa: "Een voorbeeld is het benutten van de kracht van water. Modernisering van het waterbeheer en de waterinfrastructuur, kwalitatieve verbetering van de waterrecreatie, revitalisering van de maritieme en nautische sector en intensivering van ocean farming en jachtbouw zijn daarvan enkele voorbeelden. Water is één van de meest onderscheidende elementen van de nationale economie. Voor Noord-Holland Noord geldt dat des te sterker en daaruit moet voordeel worden gehaald. Recreatie en toerisme zullen als economische speerpunten verder moeten worden uitgebouwd. Dit kan in lijn met projecten als Blauw Netwerk de herinrichting, uitbreiding en aanleg van diverse jachthavens en het project met betrekking tot het Waterpark Wieringermeer, waar het gaat om een combinatie van jachthaven, bedrijventerrein en natuurontwikkeling".

Ook het verder bevorderen van het drieluik wonen, werken en ontspannen zal volgens Haringa investeringen vereisen, voor een stad als Alkmaar aan de ene kant tot Den Helder en Texel aan de andere kant. "De economische en fysieke uitstraling van de regio zal bovendien bevorderd moeten worden. Het gaat hierbij onder meer om zaken als kwalitatief hoogwaardige kantoorruimten en architectonisch aantrekkelijke locaties. Aansluiting met de Randstad, met Alkmaar als stedelijk hart van de regio, creatieve bouw en nationale en internationale uitstraling zijn elementen die de regio nog meer dan thans nodig zal hebben".

Voor nadere informatie: Andy Bellm, telefoon (020) 656 7039