FNV

FNV naar de rechter om vakantiedagen
De FNV wil dat er een eind komt aan het ongebreideld afkopen van vakantierechten van werknemers. Werkgevers zetten hun personeel onder druk om zoveel vakantiedagen te verkopen, dat ze te weinig overhouden. Dat meldt vandaag het FNV e-Magazine
Door de werkdruk komt het steeds vaker voor dat werkgevers hun werknemers overhalen zoveel vakantiedagen te ruilen voor geld dat ze minder vakantiedagen overhouden dan wettelijk is voorgeschreven (20 dagen).

De FNV vindt dat werkgevers alleen dagen boven het wettelijk minimum mogen afkopen. Omdat het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de werkgevers in het gelijk stelt - tegen de opvatting van het Parlement in - stapt de FNV naar de rechter.

De manier waarop het ministerie de wet uitlegt, is volgens FNV-jurist Joan Bloemarts in strijd met de Europese Richtlijn inzake arbeidstijden en met het ILO verdrag over vakantie en behoud van loon. FNV-bonden gaan het afkopen van de minimum-vakantiedagen tijdens de CAO-onderhandelingen aan de orde stellen.

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag rond lunchtijd en is gratis. In dit nummer verder: het regeerakkoord voor dummies; FNV Horecabond tegen rookverbod in coffeeshops; en Akkoord over 1000 ontslagen bij KLM.

28 mei 2003
FNV e-Magazine 28 mei 2003.htm