Stadsdeel Amsterdam-Noord

28/5/2003 - Ontruiming NDSM-werf

Vanochtend heeft de ontruiming van het NDSM-werf plaatsgevonden. De ontruiming is voorspoedig verlopen. Er hebben zich geen ongeregeldheden voorgedaan. Nu de groep stadsnomaden het terrein heeft verlaten kan er gestart worden met de bodemsanering. Ook veroorzaakten de stadsnomaden overlast bij de omringende bedrijven.

De groep krijgt geen andere plek toegewezen, omdat het stadsdeel deze vorm van ´bewoning´- daklozen met een caravan - niet wil legaliseren. Samen met de verantwoordelijke maatschappelijke organisaties is afgelopen weken gezocht naar opvang binnen de bestaande hulpverlening.

De NDSM-werf Zuid is voor het grootste deel in eigendom van het stadsdeel. Een deel van het terrein is nog in bezit van GTI Vermeer en wordt binnenkort aangekocht door het stadsdeel om de ontwikkeling van de NDSM-werf Zuid in samenwerking met het consortium XXL mogelijk te maken. Er is in maart 2002 een stedenbouwkundig plan vastgesteld door de raad. Met het consortium XXL is een samenwerkingsovereenkomst gesloten om 20.000 m2 bedrijfsbestemming te realiseren.

De start met de sanering van het terrein - en met name het milieuonderzoek moest uitgesteld worden, omdat het terrein niet leeg was. Uitstel heeft financiële consequenties. De nomaden hebben het terrein moeten verlaten, zodat het stadsdeel haar verplichtingen kan nakomen en zich kan houden aan de planningen.

Er ligt een rechterlijke uitspraak dat de groep het terrein diende te ontruimen. De gebruikers van het terrein hebben meer dan 3 weken de tijd gehad om te vertrekken. Samen met de buurtregisseur en de verantwoordelijke maatschappelijke organisaties (HVO) is zo veel mogelijk gekeken hoe de nomaden opvangen kunnen worden in de reguliere opvangmogelijkheden.