Bank Nederlandse Gemeenten

Persberichten

Den Haag, 28 mei 2003

Gemeente Leidschendam-Voorburg als eerste live met online-bankingsysteem van de BNG

De gemeente Leidschendam-Voorburg heeft dinsdag 27 mei als eerste klant van de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG), het online-bankingsysteem BNG Betalingsverkeer in gebruik genomen. BNG Betalingsverkeer is de opvolger van het succesvolle electronic-bankingsysteem BNG Data Services dat in 1989 geïntroduceerd werd. Met het nieuwe systeem kunnen relaties van de BNG alle voorkomende bancaire transacties elektronisch afhandelen, via een snelle en betrouwbare verbinding.

Leidschendam-Voorburg werkte dit voorjaar in een pilot van BNG Betalingsverkeer actief mee aan onderzoeken naar de behoeften van gemeenten, woningcorporaties en andere organisaties voor het maatschappelijk belang op het gebied van elektronisch betalingsverkeer.

`Webbankieren is een eigentijdse bijdrage aan de bevordering van interne doelmatigheid. Ik vind het dus een goede zaak dat onze gemeente hierin voorop loopt,' aldus wethouder van Financiën, Eppe Beimers.

Optimaal beveiligd
De BNG maakt voor de beveiliging van het transactieverkeer gebruik van een Public Key Infrastructure (PKI) en smartcardtechnologie. GemNetCSP geeft als betrouwbare derde partij digitale certificaten uit die op smartcards worden gebrand. Door het gebruik van de smartcard in combinatie met een pincode kan de BNG de identiteit van relaties verifiëren. BNG Betalingsverkeer is hierdoor optimaal beveiligd. Een veilig idee als het gaat om gemeenschapsgeld.

Het nieuwe systeem is onderdeel van het digitale informatie- en communicatiekanaal BDS Online, dat naast BNG Betalingsverkeer bestaat uit de informatiemodule BNG Infodienst en de online betaalautomaat BNG Internet Kassa. Binnenkort gaat de BNG eveneens live met de digitale klantenservice BNG Customer Services & Support.

`Efficiënter en effectiever zakendoen door de inzet van het internet en ICT-middelen is de komende jaren een belangrijk speerpunt van de BNG,' aldus marketing directeur Reinier van Woerden. `Wij denken met BNG Betalingsverkeer een belangrijke sprong voorwaarts te kunnen maken op het gebied van zakelijk betalingsverkeer. Over de snelheid waarmee we het systeem bij Leidschendam-Voorburg konden implementeren, zijn we zeer tevreden. Wij zijn ervan overtuigd dat andere relaties nu snel zullen volgen.'

Voor nadere informatie kunt u e-mailen naar: communicatie@bng.nl