Dienstenbond CNV

Principe-akkoord bij architecten
28-05-2003

Persbericht

Er ligt een principe-akkoord voor de CAO-architecten. Dit akkoord omvat een CAO voor één jaar en is gericht op modernisering. Ook is er aandacht voor de werkgelegenheidsontwikkeling. CNV Dienstenbond-bestuurder Harry Gerding: Op het gebied van werkgelegenheid zijn er afspraken gemaakt die passen bij de ontwikkelingen in de branche. Zeker als je bedenkt dat hier het afgelopen jaar honderden banen zijn verloren. CNV Dienstenbond wil meer grip krijgen op dit verlies van banen.

De CAO kent een loonsverhoging van 2,25 procent per 1 juli aanstaande. Naar de modernisering van arbeidsvoorwaarden wordt een onderzoek verricht. Afgesproken is verder op voorstel van CNV Dienstenbond dat reorganisaties die vijf of meer arbeidsplaatsen kosten bij CAO-partijen gemeld moeten worden. Ook zijn er afspraken gemaakt voor collegas voor wie baanverlies dreigt. De CAO regelt ondersteuning bij loopbaanoriëntatie met 100 euro.

Daarnaast kunnen medewerkers voortaan zelf kiezen of ze 38 uur werken of liever 40 uur met daarbij opbouw van ADV. Een verhoogde pensioenpremie per 1 januari 2004 ligt in de lijn der verwachting. In tegenstelling tot vorig jaar toen de kosten werden gedeeld, is afgesproken dat werknemers 2/5 deel van deze verhoging gaan betalen. Zowel op het onderwerp kinderopvang als zorgverlof zijn verbeteringen gerealiseerd. De regeling zorgverlof kende een volledige loondoorbetaling van vijf dagen. Dat is nu tien dagen geworden. Het pakket is voorgelegd aan de leden met een positief advies.