FNV BOUW

Continuïteit staat centraal in nieuwe CAO Schilders

Op 28 mei 2003 hebben werkgevers en werknemers in de Schildersbedrijfstak overeenstemming bereikt over een nieuwe CAO. Continuïteit van de pensioenregelingen, de werkgelegenheid en de productie in de schildersbedrijven staat daarin centraal.

Onder de CAO voor het Schilders-, Afwerkings- en Glaszetbedrijf vallen 35.000 werknemers en 3.800 bedrijven. De CAO loopt van 1 mei 2003 tot
1 maart 2005.


Pensioenen
CAO-partijen hebben het Vroegpensioen en het Ouderdomspensioen van de werknemers in de bedrijfstak veiliggesteld door aanpassing van de premies aan de toekomstige financieringsbehoefte.

Werkgelegenheid en flexibiliteit
Ter bevordering van de continuïteit van de werkgelegenheid en de productie, gaan sociale partners experimenteren met een zogenoemd jaarmodel. De werknemer mag langer werken dan de standaard-arbeidsduur uit de CAO. Hij neemt die extra uren later op. Daar staat een werkgarantie van één jaar tegenover. Het bedrijf kan door deze regeling beter inspelen op de volumeverschillen in het werkaanbod.

Lonen en uitkeringen
Gedurende de looptijd van 22 maanden ontvangen alle werknemers volledige prijscompensatie plus een initiële loonsverhoging van in totaal 1,25%. Naar verwachting komt dit neer op een totale loonstijging van 5%. Het loon van jongeren wordt extra verhoogd. Door overheidsmaatregelen krijgen schilders die meerdere winters achtereen werkloos worden, een lagere WW-uitkering dan voorheen. CAO-partijen hebben deze inkomensachteruitgang gerepareerd.

Enkele andere afspraken
'CAO à la carte': De bedrijfstak gaat experimenteren met een regeling voor de uitruil van arbeidsvoorwaarden. De werknemer kan bijvoorbeeld vrije dagen of overwerkuren opsparen en inzetten voor verlofsparen of extra pensioenopbouw.
Arbeid en zorg: het budget voor deze CAO-regelingen - kinderopvang, rouwverlof e.d. - wordt meer dan verdubbeld.
Werknemers van 60 jaar krijgen recht op een vierdaagse werkweek. De Eindejaarsuitkering voor WAO-ers is verhoogd tot 650 Euro.

Voor de redactie,