Ingezonden persbericht

Groningen, 28 mei 2003

ABVAKABO FNV wil snel reddingsplan voor Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen

ABVAKABO FNV wil dat snel een reddingsplan wordt opgesteld voor het ziekenhuis Bethesda te Hoogeveen. In het overleg met de directie hedenochtend is daarop aangedrongen. Het ziekenhuis heeft momenteel een negatief eigen vermogen en ernstige liquiditeitsproblemen. Verder wil ABVAKABO FNV een sociaal plan om de door de directie aangekondigde vermindering van arbeidsplaatsen op te vangen. Gedwongen ontslagen moeten daarin worden uitgesloten.

Het Bethesda Ziekenhuis kondigde op 14 mei per brief bij de bonden aan dat een vermindering van 25 formatieplaatsen werd nagestreefd, in verband met exploitatieverliezen over jaar 2002. Afgelopen vrijdag voerden de bonden overleg met de ondernemingsraad en bleek dat de financiële situatie dramatisch slecht was: een negatief eigen vermogen, onvoldoende kasgeld en een door de bank dichtgedraaide geldkraan. Tenauwernood heeft de directie nog het vakantiegeld en de salarissen over mei kunnen betalen. Daarop hebben de bonden aangedrongen op spoedoverleg dat hedenochtend heeft plaatsgehad.

In het overleg hedenochtend heeft de directeur de situatie toegelicht en toegezegd volledige openheid van zaken te zullen geven. Medio volgende week ontvangen de bonden gedetailleerde informatie over de financiële positie van het ziekenhuis, een plan van aanpak en een ontwerp-sociaal plan. ABVAKABO FNV wil dat de directie het plan van aanpak aan een onafhankelijke deskundige voorlegt voor een second opinion. Duidelijk moet worden of alle lekken boven water zijn gekomen en dat het plan van aanpak een goed antwoord is op de enorme problemen waarmee het ziekenhuis kampt. De directeur heeft nog geen toezegging willen doen over het inwinnen van een second opinion.

Op basis van de informatie die volgende week wordt verstrekt, zullen de bonden de leden verder gaan informeren en raadplegen. Op 10 juni wordt het overleg tussen de directeur van het ziekenhuis en de bonden voortgezet.

Nadere informatie: William Moorlag, regiobestuurder 06 51218417 (M), 050 - 36318008 (W), 0595 - 442686 (T)