European Commission

IP/03/771

Brussel, 28 mei 2003

Commissie keurt voorstel goed voor een betere en zichtbaardere coördinatie van de sociale bescherming op EU-niveau

De Commissie heeft een voorstel goedgekeurd dat ten doel heeft de werkzaamheden van de EU op het gebied van de coördinatie van het socialebeschermingsbeleid van de lidstaten pensioenen, sociale integratie en armoedebestrijding, gezondheids- en ouderenzorg, socialezekerheidsstelsels en de wijze waarop deze mensen tot werken aanzetten ('werk lonend maken') te verbeteren, te vereenvoudigen en beter zichtbaar te maken. De mededeling van de Commissie, getiteld 'De sociale dimensie van de strategie van Lissabon versterken: de open coördinatie stroomlijnen op het gebied van de sociale bescherming', zet uiteen hoe de EU de coördinatie op bovengenoemde terreinen met behulp van de open coördinatiemethode voor 2006 moet integreren in één kader en proces. Dit voorstel dient ter versterking van de sociale dimensie van de strategie van Lissabon voor economische, werkgelegenheids- en sociale hervormingen en zal ook de doeltreffendheid van de economische en werkgelegenheidsdimensie vergroten. De opdracht tot dit voorstel is afkomstig van de laatste voorjaarsbijeenkomst van de Europese Raad in Brussel. Het zal nu aan de Raad en het Europees Parlement worden toegezonden. Het wordt mogelijk ook voorgelegd aan de Raad Werkgelegenheid en sociaal beleid van 3 juni in Luxemburg.

'De lidstaten zullen altijd bevoegd blijven voor de vormgeving, het beheer en de uitvoering van hun socialebeschermingsbeleid. De EU kan en moet echter een toegevoegde waarde bieden door de regeringen te helpen de hervormingen die nodig zijn om aan de druk van de demografische ontwikkelingen en de mondialisering te weerstaan, te coördineren en tegelijkertijd de kerndoelstelling samenhang van het Europees sociaal model te bewaren. Zonder doeltreffende EU-coördinatie van de hervormingen van de sociale bescherming, dreigen de hervormingen te traag en niet rechtvaardig genoeg te worden doorgevoerd en vruchteloos te blijven', aldus Anna Diamantopoulou, Europees commissaris voor werkgelegenheid en sociale zaken.

Deze mededeling stelt een geïntegreerd proces voor om de werkzaamheden op EU-niveau op het gebied van de sociale bescherming met behulp van de open coördinatiemethode te rationaliseren, verbeteren en vereenvoudigen. Rationalisatie of 'stroomlijning' impliceert dat men het eens wordt over één pakket gemeenschappelijke doelstellingen voor de verschillende beleidsterreinen van de sociale bescherming pensioenen, sociale integratie en armoedebestrijding, gezondheids- en ouderenzorg en 'werk lonend maken'. De Commissie stelt voor deze gemeenschappelijke doelstellingen in 2006 goed te keuren na een grondige evaluatie van de vooruitgang die op elk van bovenstaande beleidsterreinen via de coördinatie van het EU-beleid is geboekt.

De volgende stap is de synchronisatie van het nieuwe proces inzake sociale bescherming met de globale richtsnoeren voor het economisch beleid en met de Europese werkgelegenheidsstrategie.

Vereenvoudiging betekent één enkele verslagleggingsoperatie in plaats van de huidige afzonderlijke verslagen op elk beleidsterrein van de sociale bescherming. Aan de hand van de afzonderlijke nationale verslagen zal er één gezamenlijk verslag van de Commissie en de Raad over sociale bescherming worden opgesteld. Wat de coördinatie van het economisch en werkgelegenheidsbeleid tot dusverre betreft, zal er door de Commissie en de Raad om de drie jaar een volledig verslag worden ingediend met korte jaarlijkse bijwerkingen.

De volledige tekst van de mededeling van de Commissie is binnenkort beschikbaar op:

http://europa.eu.int/comm/employment_social/soc-prot/social/index_en.h tm