Ministerie van Defensie


---


_________________________________________________________________
foto: de Dag Hammerskjöld-medaille (Peter Wiezoreck)

Hammerskjöld-medailles uitgereikt aan nabestaanden van omgekomen vredesmilitairen

28-05-2003

De Inspecteur Generaal der Krijgsmacht, luitenant-generaal C.J.M. de Veer, heeft woensdag (28 mei) namens de Verenigde Naties (VN) voor de eerste keer de Dag Hammerskjöld-medaille uitgereikt aan de nabestaanden van 12 omgekomen Nederlandse VN-soldaten. Deze VN-medaille is bedoeld als postume onderscheiding voor militairen die bij vredeshandhavende VN-operaties om het leven zijn gekomen. In totaal zijn 22 Nederlandse militairen gesneuveld tijdens VN-vredesoperaties.

Luitenant-generaal de Veer sprak in zijn toespraak namens de gehele Verenigde Naties zijn respect uit over het werk dat de omgekomen militairen destijds hebben verricht en toonde zijn erkentenis voor het ultieme offer dat zij hebben gebracht. Dit respect en deze erkentenis geldt daarnaast ook voor u, nabestaanden van de Nederlandse slachtoffers. U bent destijds geconfronteerd met een harde werkelijkheid, een verschrikkelijk verlies en met een moeilijke taak dit te verwerken. Uw leven kreeg een dramatische wending door het offer dat uw dierbaren voor de vrede hebben gebracht, aldus de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht.

Verder stond luitenant-generaal de Veer stil bij de moeilijke taak die een vredessoldaat heeft. Een blauwhelm dient van vele markten thuis te zijn. Zijn sterkste wapens zijn onpartijdigheid en aanwezigheid. Geen tanks, jachtvliegtuigen of geavanceerde fregatten. Onpartijdige aanwezigheid namens de VN, gesymboliseerd door de blauwe helm of baret, is vaak het enige werktuig om spanningen te verminderen.

Na zijn toespraak overhandigde de Inspecteur Generaal der Krijgsmacht de Dag Hammerskjöld-medaille aan de nabestaanden van twaalf van de 22 omgekomen militairen. Niet om het leed te verzachten, niet dat zij ongedaan gemaakt kan maken wat gebeurd is. Maar wel om nogmaals het respect van ons allemaal te onderstrepen. Om aan te geven dat zij niet vergeten zijn. (foto: Peter Wiezoreck)

foto: de ouders van Marinier 1 R. Bos nemen de Dag Hammerskjöld in ontvangst (Peter Wiezoreck)

Gerelateerde pagina's

* Uitreiking Dag Hammerskjöld-medaille