Gemeente Breda

Persberichten

28-05-2003

Museum voor grafische vormgeving aan Vlaszak duurder dan De Beyerd

Een museum voor grafische vormgeving aan de Vlaszak in Breda valt substantieel duurder uit dan het geplande museum in De Beyerd aan de Boschstraat. Zo blijkt uit de toets van de zogenaamde Vlaszak Variant; een alternatief ontwerp van de Klankbordgroep Monumenten Breda in samenwerking met bewonersorganisaties. Het college van burgemeester en wethouders bood de resultaten van deze toets deze week aan de raadscommissie Economische Zaken, Cultuur en Grondbedrijf (ECG) aan.

De Klankbordgroep Monumenten heeft in samenwerking met bewonersorganisaties op 2 mei 2003 aan de gemeente een plan aangeboden voor de huisvesting van een nieuw te bouwen museum voor grafische vormgeving op de locatie Vlaszak. De raadscommissie ECG heeft hierin aanleiding gezien om, alvorens opdracht te verlenen voor het definitief ontwerp voor het museum aan de Boschstraat, aanvullende gegevens te vragen over deze variant. Op basis daarvan heeft het college het plan van de Klankbordgroep getoetst op functionele bruikbaarheid en financiële haalbaarheid.

Functionele bruikbaarheid
De functionele oppervlakte van het ontwerp voor de Vlaszak is 1000 m2 groter dan het ontwerp voor De Beyerd. Dit verschil zit in een grotere entree en foyer, grotere werkplaatsen, extra workshopruimte en meer tentoonstellingsruimte. De manier waarop deze ruimten zijn ingedeeld voldoet niet aan het Programma van Eisen voor het museum, hetgeen ook geldt voor de gevraagde oppervlakten.
In het ontwerp wordt uitgegaan van een constructie met kolommen; in het ontwerp staan deze te dicht op elkaar om een flexibele indeling te garanderen.

Het ontwerp als zodanig neemt qua maat en schaal in het historisch stadshart een overheersende en contrasterende plaats in. Er is geen rekening gehouden met een integrale stedenbouwkundige en architectonische visie voor de hele oostflank.

Financiële haalbaarheid
Voor de financiële haalbaarheid van de Vlaszak Variant zijn de locaties Vlaszak en Boschstraat naast elkaar gezet. Daaruit blijkt dat het beschikbare oppervlak bij de Vlaszak (5555 m2) groter is dan bij de locatie Boschstraat (4700 m2). De grotere oppervlakte en hogere grondkosten vertalen zich in een verschil in stichtingskosten van respectievelijk Euro 19,5 miljoen en Euro 11,8 miljoen. Ook de jaarlijkse huisvestingslasten zijn voor de Vlaszak Variant hoger dan voor de Boschstraat; Euro 1,7 miljoen ten opzichte van Euro 1,3 miljoen.

Bij de locatiekeuze voor het museum in maart 2001 werd al eerder een toets van de locatie Vlaszak aan de gemeenteraad voorgelegd. Toen koos de raad voor de ontwikkeling van de huidige Beyerd tot museum op de locatie Boschstraat. Met name vanwege het substantiële verschil in investeringskosten - Euro 5,8 miljoen viel de locatie destijds af. Ontwikkeling van het museum op de Vlaszak zou volgens de berekeningen van de gemeente Euro 17,6 miljoen kosten, met een jaarlijkse huisvestingslast van Euro 1,575 miljoen.

De gemeenteraad bespreekt in haar vergadering van 5 juni 2003 de aanvullende gegevens over de Vlaszak Variant, waarna besluitvorming over de opdracht tot het vervaardigen van een definitief ontwerp voor het museum De Beyerd aan de Boschstraat plaatsvindt.

Breda, 28 mei 2003