Nationaal Actieplan Seksueel Misbruik Kinderen

Fiom-werkboek MSG1

Groepsmaatschappelijk werk voor mannen met seksueel geweld ervaringen

De Fiom heeft een werkboek samengesteld voor groepen die werken met mannen met seksueel geweld ervaringen. Het boek kan gebruikt worden door hulpverleners die zich richten op mannen die in hun jeugd seksueel misbruikt zijn.

In het boek wordt aan de hand van een aantal thema's besproken hoe de groepsbijeenkomsten kunnen worden uitgewerkt Doel van de groep is om mannen met seksueel geweld ervaringen in de gelegenheid te stellen deze met andere mannen te delen. Het onder ogen zien van gebeurtenissen, dit delen met en herkennen bij anderen kan volgens de samenstellers een belangrijke bijdragen leveren aan het herstelproces.

Met de groepsbijeenkomsten streven de schrijvers naar een aantal resultaten:


* De man voelt zich tevreden met zijn eigen lichaam, beschouwd het niet langer meer als een belemmering, last of bron van allerlei kwalen, maar als een instrument om plezier en lust aan te beleven en contacten met anderen gestalte te geven.
* De man voelt zich meer bekwaam in het contact leggen met anderen. Overlevingsstrategieën zijn door hem veranderd in vaardigheden om grenzen te stellen, zijn eigen kwetsbaarheid te beschermen.
* De man is in staat zich open te stellen voor complimenten en feedback van anderen, voor hun bevestiging dat hij een uniek persoon is met specifieke persoonlijke kenmerken die hij heeft ontdekt, ontplooid en verder wil ontwikkelen. Tevens is hij in staat om dit omgekeerd ook met anderen te doen.

Bij het werkboek hoort ook een Cd-rom. Op de Cd-rom staan oefeningen, werkopdrachten en indelingen van de bijeenkomsten.
* Kijk voor meer informatie en bestelmogelijkheden op: www.fiom.nl
Groepsmaatschappelijk werk voor mannen met seksueel geweld ervaringen, Jeen van Beek en Bert Wolf, Stichting Ambulante Fiom, ISBN 90-72137-38-8, 2003, Prijs: 20 euro

Laatst gewijzigd: 28-05-2003