De Unie


KLM: Sociaal plan-Geen overeenstemming met Unie

28 mei 2003 - Middels dit schrijven informeren wij u over de voortgang in het overleg met de KLM over het Sociaal Plan.

Op 27 april 2003 is het overleg over het Sociaal Plan voortgezet. Nadat tot in de nachtelijke uren overleg is gevoerd, heeft De Unie, in tegenstelling tot de andere grondbonden, geen overeenstemming kunnen bereiken met de KLM over het Sociaal Plan.

Bij de start van de onderhandelingen heeft De Unie een groot aantal voorstellen gedaan die er op gericht waren zoveel mogelijk overtollige collega's te voorkomen. Ondanks dat de KLM en de overige grondbonden positief staan tegenover de door De Unie gedane voorstellen, kon geen overeenstemming over het Sociaal Plan worden bereikt.

De Unie is van mening dat in het onderhandelingsresultaat tussen de KLM en de andere grondbonden een aantal onevenwichtige afspraken zijn gemaakt. Deze afspraken hebben betrekking op ondermeer de wijze waarop overtollige medewerkers worden aangewezen en het uitstel van de salarisverhoging per

1 oktober 2003. Onderstaand gaan wij daarop nader in.

Vanaf het begin van het overleg heeft De Unie nadrukkelijk te kennen gegegeven voorstander te zijn van het "Last In First Out" (LIFO) principe. De KLM wenste vanaf het begin op basis van leeftijdscategorieën "af te spiegelen". Hoewel beide partijen begrip hadden voor elkaars standpunten leidde dit niet tot overeenstemming over dit onderwerp. Ook voorstellen van De Unie om "LIFO, tenzij" dan wel "afspiegeling met bescherming voor de oudere werknemer" toe te passen konden De Unie en de KLM niet dichter bij elkaar brengen.

Ook het uitstel van de overeengekomen salarisverhoging per 1 oktober 2003 is naar het oordeel van De Unie onevenwichtig. De Unie heeft grote bezwaren dat voor het cockpit personeel de salarisverhoging met 6 maanden wordt uitgesteld en voor de andere categorieën personeel de salarisverhoging uitgesteld wordt met 8 maanden. Hoewel de KLM rekenkundig kan onderbouwen dat de bijdrage van de verschillende categorieën personeel qua volume gelijk is, acht De Unie dit geen goede afspraak. Naar de mening van De Unie wordt hiermee een verkeerd signaal afgegeven naar de organisatie en de medewerkers van de KLM. Mede gelet op de nog te realiseren produktieverbetering op basis van aanpassingen in arbeidsvoorwaardelijke regelingen.

Hoewel het in belangrijke mate overnemen van bijlage 15 van de CAO in het Sociaal Plan als positief aangemerkt kan worden, zijn de onderhandelaars van De Unie van mening dat het totaal van maatregelen hun mandaat te buiten ging. De Unie heeft afgelopen nacht te kennen gegeven het pakket van maatregelen als eindbod van de KLM aan haar leden voor te leggen.

Omdat de tekst van het Sociaal Plan komende dinsdagmiddag wordt vastgesteld is besloten de ledenvergaderingen van De Unie, die gehouden zouden worden op 2 juni, te verschuiven naar 10 juni 2003. In de week van 3 juni ontvangt u een uitnodiging en de tekst van het Sociaal Plan.

Vertrouwende u hiermede voldoende te hebben geïnformeerd, verblijf ik,

met vriendelijke groet,

Sjirk Bajema
Bedrijfsgroepvoorzitter Burgerluchtvaart