Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 28-05-2003
Persberichten district Maastricht (HP 14.15 uur) Woensdag 28 mei 2003

Maastricht, afvalstoffen XTC-lab aangetroffen.

Dinsdagavond 27 mei 2003 hebben wandelaars in het veld achter de Toustruwe richting Belgische grens een aantal gasflessen aangetroffen die vermoedelijk afkomstig zijn uit een XTC-laboratorium. Een gespecialiseerd bedrijf heeft de gasflessen afgevoerd. Na een telefonische melding van het aantreffen van een aantal gasflessen ging de politie ter plaatse alsmede een milieuambtenaar van de politie regio Limburg-Zuid. Ook de brandweer kwam ter plaatse om op te kunnen treden bij mogelijke lekkages. Aangetroffen werden in totaal 19 gasflessen (drukhouders), waarvan 14 flessen methylamine, 2 flessen zoutzuurgas en drie flessen chloorwaterstofgas. Dit zijn chemicaliën die gebruikt worden bij de vervaardiging van XTC. De gasflessen bleken bij onderzoek nog intact en hadden niet gelekt. Bij een buurtonderzoek is gebleken dat in de middaguren kinderen met de flessen hebben gespeeld. Een levensgevaarlijke speelactiviteit, omdat bij het openen van de gasflessen en het inademing van de gassen met name de longen daarbij onherstelbare schade oplopen. Niet voor niets waren de flessen voorzien van een doodshoofd om de gevaarzetting visueel nog eens te ondersteunen.
Tevens bleek dat de Belgische politie in de onmiddellijke omgeving eveneens 23 soortgelijke flessen had aangetroffen. Aangenomen wordt dat de gehele partij flessen uit één XTC-laboratorium afkomstig zijn. De politie in de regio Limburg-Zuid stelt samen met de Belgische politie en de afdeling Unit Synthetische drugs gevestigd in Helmond een onderzoek in naar de herkomst van de flessen. De chemicaliën zijn door een gespecialiseerd bedrijf vervoerd en opgeslagen voor verder onderzoek.

Maastricht, kordaat optreden publiek.

Een 24 jarige inwoner van Maastricht is dinsdagmiddag 27 mei 2003 in de binnenstad van Maastricht aangehouden nadat hij een bedreiging uitte.
De inwoner van Maastricht reed dinsdagmiddag op zijn bromscooter door het voetgangersgebied. Daarbij raakte hij met de spiegel van zijn bromscooter een vrouw. Deze vrouw maakte tegen de bromfietser een opmerking dat hij moest uitkijken en dat hij in het voetgangersgebied helemaal niet mocht rijden. De bestuurder van de bromscooter balde zijn vuisten en bedreigde de vrouw. Een omstander die het tafereel had gezien nam het op voor de oudere vrouw en vroeg hem even normaal te doen. De bestuurder van de bromfiets greep daarop het kettingslot van zijn brommer en sloeg naar de man. Deze kon de slag ontwijken waarop omstanders de agressieve scooterbestuurder tegen de grond werkten en hem in bedwang hielden tot de komst van de gewaarschuwde politie. De verdachte werd door de politie aangehouden en in het belang van het onderzoek in verzekering gesteld. Hij wordt vandaag voorgeleid aan de Officier van Justitie.

Maastricht, insluiping.
Dinsdag 27 mei 2003 is een 56 jarige inwoonster van Maastricht het slachtoffer geworden van een insluiping in haar woning aan de Opalinestraat te Maastricht.
Kort voor de middag werd op het raam van haar woning geklopt en opende de bewoonster daarna de voordeur. Een vrouw vroeg de bewoonster of zij in de woning even een briefje mocht schrijven. De bewoonster liep haar woning in om pen en papier te pakken en werd daarbij achterna gelopen door de onbekende vrouw. Tijdens het schrijven van het briefje kwam een tweede vrouw de woning binnen. De eerste vrouw wist de bewoonster haar woning uit te lokken en vroeg van alles over planten in de tuin. De bewoonster voelde zich echter onprettig met de aanwezigheid van beiden en wist hen na enige tijd haar woning uit te werken. Kort daarna bleek dat uit de woning bijna 200 euro was ontvreemd. Van de diefstal heeft het slachtoffer bij de politie aangifte gedaan.