Politie Amsterdam-Amstelland

Overvaller verwondt zichzelf
28-5-2003. Vanmorgen heeft een van de overvallers van een juwelier op het Damrak zichzelf verwondt. De verdachten werden op hun vlucht achterhaald door de politie. Bij de arrestatie trok een van de rovers een vuurwapen. Tijdens de worsteling is het wapen afgegaan en werd de dader in zijn buik geraakt. De man is zwaargewond overgebracht naar een ziekenhuis en verkeert inmiddels buiten levensgevaar. De tweede dader wist tijdens de consternatie te ontkomen en is voortvluchtig.

De overval vond vanmorgen rond half elf plaats op een juwelier aan het Damrak. Twee mannen drongen de winkel binnen, bedreigden het personeel met vuurwapens en maakten spullen buit. Te voet vluchtten zij in de richting van de Nieuwendijk. Politiemensen achterhaalden de mannen in de Gravenstraat en gingen tot arrestatie over.
Vluchtende inbreker gepakt
28-5-2003. De politie heeft vannacht een man gearresteerd die had ingebroken in een auto en een kapperszaak aan de Jan Pieter Heijestraat. Een getuige waarschuwde de politie die na een korte zoektocht de man wist in te rekenen.
De man brak rond half drie een geparkeerde auto open aan de Jan Pieter Heijestraat. Kennelijk vond hij dit niet voldoende en zette zijn zinnen op de kapperszaak. Met een valhelm op zijn hoofd rende hij door de ruit van de zaak. Even later kwam hij naar buiten met zijn buit en ging er vandoor. Getuigen waarschuwden de politie. Ter plaatse gekomen agenten speurden de omgeving af tot het Gasthuispleintje waar de verdachte in het water sprong. Aan de overkant klom hij uit het water en verschool zich onder een auto. Agenten gingen via de brug naar de andere kant, waar zij de man konden inrekenen.
Straatdealers gearresteerd
28-5-2003. Gisteren werden door het Combi-team van het binnenstadsdistrict vier straatdealers op heterdaad betrapt en gearresteerd. Hun kopers was eenzelfde lot beschoren. Zij werden na verhoor heengezonden. De dealers zijn in verzekering gesteld. Er werden meerdere bolletjes met vermoedelijk harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Ook het handelsgeld werd geconfisqueerd. Arrestatie na huiselijk geweld
28-5-2003. Vannacht is in een woning in de Indische buurt een 42-jarige man gearresteerd nadat hij had gedreigd zijn ex-vrouw neer te steken. Hij forceerde een raam en drong de woning binnen. Hij pakte een mes en dreigde hiermee de vrouw neer te steken. Een van de aanwezige kinderen rende naar het nabij gelegen politiebureau en waarschuwde de politie. Agenten arresteerden de man in de woning. Man overleeft val van zes hoog
28-5-2003. Vanmorgen is een 18-jarige Noorse toerist ernstig gewond geraakt nadat hij van de zesde etage van een hotel was gevallen. De man is in kritieke toestand opgenomen in een ziekenhuis. Het slachtoffer liep, waarschijnlijk onder invloed van verdovende middelen, over de dakgoot van het hotel en is naar beneden gevallen of gesprongen. De traumahelikopter werd ingezet om het slachtoffer te stabiliseren.
Mishandeling in het verkeer
28-5-2003. Een 21-jarige taxichauffeur is gisteravond gearresteerd nadat hij een voetganger had mishandeld. Het slachtoffer is overgebracht naar een ziekenhuis. De voetganger stak via het zebrapad de Ceintuurbaan over en kreeg het met de taxichauffeur aan de stok over diens rijgedrag. Toen de chauffeur werd uitgescholden ging deze door het lint en mishandelde zijn opponent. Het slachtoffer liep letsel op aan zijn gezicht.
Nieuwe aanpak overlast metro

14-5-2003. Gisteravond is de aftrap gegeven van een groot offensief tegen overlast en criminaliteit op en rond de metrolijnen en de bijbehorende treinstations, onder de naam "De Blauwe Lijn". Het gaat hier om een samenwerking tussen de regiopolitie Amsterdam - Amstelland, de dienst spoorwegpolitie van het KLPD, het GVB en de Koninklijke Marechaussee. Een week lang zullen dagelijks 400 mensen worden ingezet.

Lijngebonden
Er gaat lijn- of tracégebonden worden gewerkt om te voorkomen dat bij de aanpak van een gedeelte van een lijn de overlast en criminaliteit zich verplaatst naar een ander locatie. Er zal gehandhaafd worden op basis van Zero Tolerance. De actie zal met enige regelmaat onaangekondigd herhaald worden.

Overlast en hinder
In de metro en op de stations ondervinden de reizigers en het metropersoneel veel overlast en hinder van mensen die het niet zo nauw nemen met de gangbare normen. Ook veel schoolgaande jeugd maakt zich hieraan weleens schuldig. Hierdoor kan bij de andere reizigers een gevoel van irritatie en onveiligheid ontstaan. Door consequent toezicht te houden en repressief op te treden wordt dit gevoel weggenomen.

Dit wordt bereikt door:

Het corrigeren van gedrag van passagiers die zich misdragen.

Het terugdringen van overlast en criminaliteit.

Het terugdringen van het zwart, cq grijs rijden in de metrotreinen. Grootscheepse inval discotheek

foto discotheek Rembrandtplein

26-5-2003. Vannacht rond halftwee heeft de politie een grootscheepse inval gedaan in een discotheek aan het Rembrandtplein. Hierbij werden 13 personen aangehouden in verband met handel en bezit van harddrugs. Daarnaast werden tientallen wikkels cocaïne en ruim 150 pillen en buisjes GHB aangetroffen en in beslag genomen. Bij deze uitgebreide actie waren 200 politiemensen betrokken.

Bij de politie was informatie binnengekomen dat in de bewuste discotheek met name op zondagavond en nacht verdovende middelen zouden worden verhandeld en gebruikt. Uit observaties van het HIT-team (Horeca Interventie Team) bleek dat die informatie klopte. Het ging met name om handel in en gebruik van cocaïne, XTC en GHB.

Drugshonden
Tijdens de inval, die overigens rustig verliep, werden drugshonden ingezet. Bij het verlaten van de dansgelegenheid werden bezoekers door de speurneuzen besnuffeld. Als de honden aansloegen, vond een uitgebreide fouillering plaats. Enkele bezoekers die verdovende middelen weggooiden werden direct aangehouden door politiemensen in burger, die al in de discotheek aanwezig waren. Toch werden aanzienlijke hoeveelheden verdovende middelen op de grond aangetroffen, die door bezoekers op de grond werden gegooid bij het zien van politie.
Alle verdachten zijn naar een politiebureau overgebracht en ingesloten. Zes van hen zitten nog vast. Vandaag wordt bekeken of er bestuurlijke maatregelen getroffen worden tegen de uitgaansgelegenheid. Meer grote acties door het HIT-team worden niet uitgesloten.