Partij van de Arbeid

Den Haag, 28 mei
2003

Vragen van de leden Hamer (PvdA), Eerdmans (LPF), de Wit (SP), Slob (CU), van Gent (GL), Boelhouwer (PvdA) en van Dam (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties over o.a. de burgemeestersbenoeming in Eindhoven


1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving in het Eindhovens Dagblad van 16 en 17 mei 2003 waarin wordt vermeld dat er sprake zou zijn van een afspraak tussen CDA en VVD op zowel het lokale, provinciale als het landelijke niveau over de benoemingen van de burgemeester in Eindhoven en de Commissaris van de Koningin in Brabant. Hoe beoordeelt u deze berichtgeving?


2. Wat is uw mening over de uitspraak van de heer M. van der Wielen (statenlid CDA) in het Eindhovens Dagblad van 17 mei 2003 waarin hij de berichtgeving van het Eindhovens Dagblad bevestigt door o.a. te vermelden dat er in het provinciehuis is gesproken over "de koppeling tussen Den Bosch en Eindhoven".

3. Bent u op de hoogte van de uitspraken van de heer Wester in de televisie uitzending van 'Barend en van Dorp' op vrijdag 23 mei 2003. De heer Wester meldt in deze uitzending dat diverse politici in Den Haag bevestigen dat er in de kabinetsformatie over de verdeling van bovengenoemde posten is gesproken. Wat is uw mening over deze mededeling?
4. Bent u op de hoogte van een afspraak over de verdeling van bovenstaande posten tussen beide politieke partijen? Zo ja, wat is uw oordeel hierover?

5. Hoe verhoudt een dergelijke afspraak zich met de wens van het kabinet om te komen tot een gekozen burgemeester?

6. Is er in de kabinetsformatie tussen CDA en VVD gesproken over de opvolging van de burgemeester in Eindhoven en de opvolging van de commissaris van de Koningin in Brabant? Zo ja, hoe beoordeelt u dit?
7. Als er van een dergelijke afspraak sprake is, had dit dan niet van te voren kenbaar gemaakt moeten worden aan kandidaten van een andere politieke kleur dan CDA en VVD?

8. Zijn naar uw mening de procedures in Eindhoven en Brabant correct verlopen?

9. Bent u van mening dat door de berichtgeving over een dergelijke afspraak er schade gedaan is aan de procedures in Eindhoven en Brabant?
10. Kunt u deze vragen per ommegaande beantwoorden en in ieder geval voordat er een definitief besluit over beide procedures is gevallen.