Consumentenbond

Provincies moeten vakanties NNBT veilig stellen

28 mei 2003

Consumentenbond beticht provincies van onbehoorlijk bestuur

De provincies hebben de stekker uit het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme getrokken. Daardoor dreigen 4.000 vakanties in het water te vallen. Maar de provincies voelen zich hiervoor niet verantwoordelijk. De Consumentenbond vindt dit `onbehoorlijk bestuur' en heeft dat vandaag in een brief aan Provinciale Staten van Drenthe, Groningen en Friesland laten weten. De bond eist dat de provincies maatregelen nemen zodat de geboekte vakanties gewoon door kunnen gaan.

Duizenden vakantiegangers dreigen de dupe te worden van de financiële problemen van het Noord Nederlands Bureau voor Toerisme (NNBT), dat uitstel van betaling heeft aangevraagd. De provincies Drenthe, Groningen en Friesland zijn in de ogen van de Consumentenbond als oprichters en subsidieverstrekkers van het toerismebureau verantwoordelijk voor de gevolgen bij een faillissement. De provincies wisten bovendien al meer dan een jaar van de slechte financiële positie van het NNBT, maar hebben geen maatregelen genomen om de belangen van de vakantiegangers te waarborgen. Zo is het NNBT niet aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden en is er evenmin een andere garantieregeling ingesteld, terwijl dat wel verplicht is.

De Consumentenbond vindt het getuigen van onbehoorlijk bestuur dat de provincies niet zorgvuldig met de belangen van de vakantiegangers omgaan.

Te meer omdat het imago van betrouwbaarheid van VVV-kantoren, zoals het NNBT, mede is gevormd door de betrokkenheid van de overheid bij deze toerismebureaus. In een brief aan de Provinciale Staten van Drenthe, Groningen en Friesland eist de bond daarom dat zij hun verantwoordelijkheid nemen en zorgen dat de mensen die reeds een vakantiearrangement hebben geboekt én betaald hiervan daadwerkelijk gebruik kunnen maken.

Vanwege het naderende vakantieseizoen moeten de provincies op de kortst mogelijke termijn duidelijkheid bieden richting de gedupeerden. Aan het ministerie van Binnenlandse Zaken vraagt de Consumentenbond om te voorkomen dat dit soort toestanden ook in andere provincies kan plaatsvinden.