Korps: Limburg-Zuid, plaats: Maastricht 28-05-2003 Persbericht district Kerkrade (JC 15.30u) woensdag 28 mei 2003

District Kerkrade

Gulpen, coniferen en hagen in brand gestoken
Afgelopen nacht werden door onbekenden, binnen het tijdsbestek van één uur, op een zestal plaatsen in Gulpen coniferen en hagen in brand gestoken.
Omstreeks 04.15 uur kreeg de politie de eerste melding binnen, waarna kort achter elkaar meerdere meldingen van ongeruste bewoners binnen. In alle gevallen betrof het coniferen dan wel een haag, allen bij woningen. In een geval kon de patrouille een brandende haag blussen met een brandblusser en in de andere gevallen bluste de uitgerukte brandweer de brandjes.
Op de Koningin Julianastraat in Gulpen kon ternauwernood een op de oprit geparkeerde auto in veiligheid gesteld worden. De overige locaties waren de Zes Bunderstraat, de Prins Bernhardlaan, de Deken Delissenstraat en de Inbergrachtweg in Gulpen.
Alle benadeelde eigenaren deden aangifte bij de politie die een nader onderzoek instelt. Vooralsnog heeft de politie geen aanwijzingen dat er een relatie bestaat met de brandstichtingen in Banholt.

Landgraaf, twee daders van vernielingen aangehouden De politie van Landgraaf kreeg gisteravond omstreeks 03.00 uur de melding, dat een drietal personen in een voortuin aan de Frans Erenslaan in Landgraaf vernielingen pleegde. Op de Banenbergpassage in Landgraaf trof de ter plaatse gekomen patrouille twee mannen aan, die voldeden aan het door getuigen opgegeven signalement van de daders. Zij werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Tijdens het verhoor bekenden de (beiden18 jaar) inwoners van Landgraaf planten vernield te hebben en dat er een derde verdachte bij was. De twee aangehouden verdachten zijn ingesloten en de politie stelt een verder onderzoek in. Drie eigenaren (allen bewoners van de Frans Erenslaan) hebben inmiddels aangifte gedaan van vernieling. De politie zoekt nog naar de derde verdachte en zal proces-verbaal opmaken ter zake openlijke geweldpleging tegen goederen.

Gulpen, vandaal beledigt agent
Woensdag 28 mei 2003 omstreeks 02.30 uur zag een surveillerende patrouille op de Rosstraat in Gulpen een man tegen een lantaarnpaal trappen. Terwijl de politie de 18- jarige inwoner van Gulpen hiervoor op de bon slingerde, probeerde hij zich aan de bekeuring te ontrekken, door luid schreeuwend en scheldend van de agenten weg te lopen. De politie sommeerde de jongeman rustig te zijn en de aanwijzingen op te volgen. Dit deed hij niet en uitte nu beledigingen naar de agenten. Hierop werd de Gulpenaar aangehouden en overgebracht naar het politiebureau.
De tiener was zodanig onder invloed dat hij niet gehoord kon worden en werd ter ontnuchtering ingesloten.
Vandaag werd de zaak middels een snelrechtprocedure afgehandeld en krijgt hij te zijner tijd een boete opgelegd voor het plegen van vernielingen en belediging van politiepersoneel.

Landgraaf, ontruiming hennepplantage
Gistermiddag omstreeks 14.15 uur ontruimde de Landgraafse politie een hennepplantage aan de Baanstraat in Landgraaf.
De politie van Landgraaf had aanwijzigen gekregen dat in een pand aan de Baanstraat een hennepplantage zou zijn. In overleg met de officier van justitie Maastricht werd op genoemd tijdstip, in gezelschap van de huurder van het pand, een onderzoek ingesteld.
Op de eerste verdieping trof men 17 plastic zakken aan met zeer recent geoogste planten. De zolderverdieping bleek te zijn ingericht met een inwerking zijnde plantage. In totaal trof de politie 639 hennepplanten, 46 lampen, een irrigatiesysteem en een koolstoffilter aan. De eigenaar van de plantage (huurder van het pand) werd ter plaatse aangehouden en in verzekering gesteld en de genoemde apparatuur in beslag genomen. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt.

Kerkrade, ontruiming hennepplantage
Dinsdagmiddag omstreeks 17.15 uur kreeg de politie de melding, dat er in een woning aan de Ailbertuslaan in Kerkrade een waterlek zou zijn en het water via de voordeur naar buiten stroomde. Bij het betreden van de woning zag men het water via de trap vanaf de bovenverdieping naar beneden stromen. Op één van de slaapkamers op de bovenverdieping trof de politie een in werking zijnde hennepplantage aan. De 84 hennepplanten, 5 lampen, 3 ventilatoren en een koolstoffilter werden in beslag genomen.
De bewoner meldde zich korte tijd later vrijwillig aan het politiebureau en werd ter plaatse aangehouden. Tegen de verdachte wordt proces-verbaal opgemaakt en hij kreeg een dagvaarding uitgereikt.
Het waterlek werd overigens veroorzaakt door een defecte wasmachine op de bovenverdieping.