Grontmij

Grontmij NV



28/05/03 - Ecoduct De Borkeld van grote waarde

In de buurt van Rijssen in de provincie Overijssel doorsnijdt de A1 de Sallandse Heuvelrug en het landgoederengebied Markelo-Diepenheim. Hoewel de snelweg met veel aandacht en respect voor de natuurgebieden werd aangelegd, is hij voor veel dieren een onneembare hindernis. Ecoduct De Borkeld draagt ertoe bij dat de gebieden meer een ecologisch geheel zijn.

Begin 2002 vroeg Rijkswaterstaat aan drie geprekwalificeerde consortia om een ontwerp voor een ecoduct over de A1 te maken. Uiteindelijke winnaar werd Tricolor, een samenwerkingsverband tussen Grontmij, TBI Beton en Waterbouw Haverkort en Van Gelder. Het ontwerp van het consortium maakte vooral indruk op de onderdelen civiele architectuur, landschappelijke inpassing en ecologische inpassing.

Parabolisch
Bijzonder aan het ecoduct is de diabolovorm, waarbij het dek in het midden smaller is (16 meter) dan bij de twee landhoofden (30 meter). Daardoor worden reeën, dassen, wezels en andere dieren op een natuurlijke manier over het ecoduct geleid. Aan weerszijden zijn bovendien drinkplaatsen gemaakt die ook dienen als leefomgeving voor amfibieën. Het ecoduct heeft niet, zoals veel andere ecoducten, steunpilaren in het midden. Hoewel een kunstwerk met een steunpunt in het midden kostentechnisch gunstiger uitvalt, is toch gekozen voor het weglaten ervan. Daardoor oogt het ecoduct mooier.

In de nacht van 8 op 9 mei werden de betonnen liggers (onderdelen die het wegdek van het ecoduct vormen) geplaatst. s Nachts omdat er dan zo min mogelijk overlast voor het verkeer op de A1 was. Daardoor werd het verkeer steeds slechts tien minuten per ligger stilgelegd. Ook zijn grote delen van het ecoduct al in de fabriek gemaakt, zodat de activiteiten op de bouwplaats minimaal zijn.

De werkzaamheden aan het ecoduct worden naar verwachting in november afgerond.

Meer informatie kunt u krijgen bij Ronald Mante, telefoon 030-2207 673 en Arie Monster, telefoon 030-2207 242.