Gemeente Breda

Persberichten

28-05-2003

Leerlingen krijgen certificaat in Onderwijs Allochtone Levende Talen

Vijfenveertig leerlingen uit groep 8 van de basisschool hebben vanmiddag in de Nieuwe Veste het certificaat Onderwijs in Allochtone Levende Talen (OALT) ontvangen. De certificaten zijn uitgereikt en ondertekend door wethouder van onderwijs Marja Heerkens en laten zien dat de kinderen de lessen in hun moedertaal met succes hebben gevolgd. Het gaat daarbij om de talen Turks (15 certificaten) en Arabisch voor Marokkaanse kinderen (30 certificaten).

De uitreiking van de certificaten had voor de derde keer plaats en gebeurde in het bijzijn van ouders en leerkrachten. De OALT lessen richten zich op spreken, luisteren en schrijven. Ook krijgen de kinderen achtergrondinformatie over hun moedertaal.

De gemeente is sinds 1998 verantwoordelijk voor de manier waarop het onderwijs in allochtone levende talen is geregeld. Ze ziet daarbij toe op zowel de kwaliteit als de organisatie van dit onderwijs. Allochtoon in OALT staat voor het gebruik van talen die niet worden gesproken door mensen van Nederlandse afkomst. Levend wil zeggen dat het om talen gaat die door vele mensen in vele landen gesproken worden. Het gaat daarbij niet om de klassieke vreemde talen Engels, Frans of Duits. De gemeente heeft in samenwerking met de Universiteit van Tilburg en Edux-onderwijsadviseurs (onderwijsbegeleidingsdienst) het OALT certificaat laten ontwikkelen.

Door de discussie die gevoerd is over de integratie van allochtonen en het leren van de Nederlandse taal, heeft het kabinet Balkenende I besloten het OALT onderwijs per augustus 2004 te stoppen. Naar verwachting zal dit besluit door het kabinet Balkenende II worden overgenomen. Daarbij zal niet alleen de zelfstandige functie (het aanleren van de eigen taal) maar ook de ondersteuning die de eigen taal kan bieden bij het leren van de Nederlandse taal zo mogelijk verdwijnen. Dit betekent dat er nog één schooljaar met OALT onderwijs te gaan is.

Veel andere steden wilden het Bredase initiatief van het OALT certificaat overnemen, maar zien daar nu vanaf.

Breda, 28 mei