Gemeente Nijmegen

Fraude met groene huisvuilzak in Nijmegen

De gemeente Nijmegen is ernstig benadeeld door grootschalige fraude met huisvuilzakken. Door het aanbod van illegale groene huisvuilzakken, loopt de gemeente mogelijk tot 100.000 euro aan afvalstoffenheffing mis.

In Nijmegen wordt restafval verzameld in speciale groene huisvuilzakken. Via een heffing op deze zakken betaalt de vervuiler naarmate hij meer afval aanbiedt zijn afvalstoffenheffing. De distributie van de huisvuilzakken en inning van de heffing is uitbesteed aan Dar Milieudiensten NV.

Medio februari ontving de Dar van de groothandel die de groene huisvuilzakken distribueert het signaal dat er minder zakken werden afgezet. In eerste instantie werd dit vermeende verminderde aanbod toegeschreven aan de economische teruggang.

In de hierop volgende weken ontvingen zowel de Milieupolitie als de Dar steeds meer signalen dat er illegale groene zakken in omloop waren. Deze schijnen voor ongeveer de helft van de vastgestelde prijs van 0,67 per stuk door colporteurs huis aan huis te worden verkocht.

Eind april kreeg de Dar een illegale zak aangereikt en werd vooroverleg gevoerd met de politie. Dit leidde tot een officiële aangifte door de Dar bij de politie op donderdag 22 mei.

De illegale zakken zijn moeilijk van de legale zakken te onderscheiden. De illegale zakken zijn iets breder en iets donkerder van kleur en er staat geen productiedatum op. Hierdoor is het voor Dar Milieudiensten NV bij het inzamelen van de zakken ondoenlijk om illegale zakken van legale zakken te onderscheiden.

Op jaarbasis worden in Nijmegen ongeveer 4 miljoen zakken verkocht. Geschat wordt dat met de verkoop van illegale zakken een inkomstenderving van ongeveer 100.000 euro ontstaat.