Bureau Drechtsteden


Persbericht

Drechtsteden uiten bedenkingen bij Ontwerpstreekplan Zuid-Holland Oost

De Drechtsteden hebben Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland in een reactie op het Ontwerpstreekplan Zuid-Holland Oost laten weten in de zuidelijke randzone van het Groene Hart (van Gorinchem tot Alblasserdam) meer werk te willen maken van een groene, recreatieve invulling, in combinatie met het selectief bieden van mogelijkheden voor wonen in het groen en sportvoorzieningen. Door de aanleg van de Betuweroute in het zuiden van het plangebied is er meer ruimte ontstaan. De overgangszone van het stedelijke Drechtstedengebied naar het landelijk gebied van de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden is daarmee groter geworden.

In hun reactie zeggen de Drechtsteden het onjuist te vinden dat in het Ontwerpstreekplan alleen het gebied tussen Betuweroute en de rivier de Merwede als nader uit te werken transformatiegebied wordt beschreven. Voor een versterking van dit overgangsgebied door de toevoeging van een combinatie van functies op het gebied van groen, recreatieve en sportieve voorzieningen, duur/dun wonen en waterberging is volgens de Drechtsteden meer ruimte nodig.

De Drechtsteden zijn van mening dat - i.t.t. de uitgangspunten van Gedeputeerde Staten - in de toekomst een dergelijk samengaan van groen met stedelijke voorzieningen - in beperkte mate - ook in de strook ten noorden van de Betuweroute moeten kunnen worden gerealiseerd, mits voor een goede landschappelijke inpassing wordt gezorgd.

Verder verzoeken de Drechtsteden Gedeputeerde Staten onder meer het streekplan zo in te richten, dat de betrokken gemeenten maximale invloed krijgen op de eigen gebiedsgerichte ontwikkeling van hun 'randzone', en bepleiten zij de begrenzingen van het Groene Hart op de plankaart aan te passen aan de komst van de Betuweroute.

Dordrecht, 22 mei 2003