Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Wind veroorzaakt temperatuurstijging

Het wordt in Nederland de komende decennia steeds warmer. Het feit dat de wind vaker uit zuidwestelijke richting komt, versterkt deze gemiddelde temperatuurstijging. Dit zijn de belangrijkste en meest opmerkelijke conclusies in De Toestand van het klimaat in 2003, het vierde klimaatrapport van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat kreeg vandaag het eerste exemplaar van de meetresultaten en conclusies aangeboden.
Recent onderzoek toont aan dat temperatuur en wind op grote hoogte en de wind aan het aardoppervlak met elkaar samenhangen. Gebleken is dat een relatief lage temperatuur in de ozonlaag boven de Noordpool, zoals de afgelopen jaren is gemeten, gepaard gaat met een sterkere wind uit het westen aan het aardoppervlak. Hierdoor voelen februari, maart en april zachter aan, omdat tijdens deze maanden vaker de - mildere - westenwind waait.
Verder hangen de temperatuursveranderingen samen met verschijnselen die een wereldwijde invloed hebben zoals bijvoorbeeld het door de mens versterkte broeikaseffect en vulkaanuitbarstingen. Ons land loopt in grote lijnen in de pas met klimaatverandering die wereldwijd plaatsvindt. Het einde is volgens het meteorologisch instituut nog niet in zicht: in de loop van deze eeuw stijgt de gemiddelde temperatuur op de aarde met 1 tot 6 graden, verwacht het KNMI.
Kijk voor het hele rapport op de website van het KNMI