ANP BEELD

KINA zelfstandig

PERSBERICHT Hilversum, 28 mei 2003

Het Algemeen Nederlands Persbureau ANP heeft aan een tweetal werknemers van KIPPA/KINA, 100% van de aandelen van het Hilversumse agentschap voor natuurfotografie KINA BV overgedragen. Deze verzelfstandiging is ingegaan per 1 januari 2003.

KINA is een toonaangevend foto agentschap voor natuurfotografie. Het archief is zowel digitaal als op dia beschikbaar. KINA vertegenwoordigt ruim vijftig gerenommeerde natuurfotografen uit voornamelijk Nederland, Duitsland en België.

KINA werd oorspronkelijk in 1997, in nauwe samenwerking met de Vereniging Natuurmonumenten, opgezet door fotopersbureau KIPPA B.V. (KIPPA NATUUR). In relatief korte tijd wist KINA zich een prominente plek in fotoland te verwerven. Het archief bevat zowel typisch Nederlandse onderwerpen als ook beeldmateriaal van over de hele wereld.

Met de overname van Kippa B.V. in 2002 door het ANP werden tevens de aandelen KINA door het ANP verworven. Ruim één jaar na deze overname blijkt dat de gespecialiseerde werkwijze die de natuur fotografie van KINA met zich meebrengt, niet voldoende tot haar recht komt binnen de door ANP gehanteerde productiewijze.

Frank Kluizenaar en Alex Scholte, twee KIPPA/KINA werknemers van het eerste uur, hebben daarentegen niet alleen zeer veel affiniteit met het product natuurfotografie, maar zijn vooral ook zeer goed bekend met de specifieke technische eisen die aan natuurfotografie worden gesteld.

De afdeling export van ANP Beeld zal wel de verkoop van KINA beeldmateriaal in het buitenland blijven behartigen.

KINA zal haar activiteiten voort blijven zetten vanuit Hilversum. Naast het agentschap zal KINA de hosting van de SBS beeldbank alsmede de exploitatie van het vaklab van KIPPA overnemen.

De KINA fotografen en de Vereniging Natuurmonumenten staan positief tegenover de verzelfstandiging.


----------------------------------------------------------------------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Gérard Bed Alex Scholte en Frank Kluizenaar Adjunct-directeur ANP Beeld KINA B.V. 035-6422727
070-4141386 Lorentzweg 36b 1221 EH Hilversum
bovenstaand bericht.
28 mei 03 16:10