Ministerie van Defensie


---


_________________________________________________________________
Topstructuur van Defensie verandert sterk; bevelhebbers verdwijnen

28-05-2003

De Koninklijke Marine, Koninklijke Landmacht en Koninklijke Luchtmacht raken over vier tot vijf jaar hun bevelhebbers kwijt. Dat blijkt uit een brief over de toekomstige structuur van de top van het ministerie van Defensie, die minister Kamp en staatssecetaris Van der Knaap woensdag (28 mei) naar de Tweede Kamer stuurden.

De bewindslieden schrijven in hun brief dat in overeenstemming met de aanbevelingen van de commissie Opperbevelhebberschap eerder is besloten hem hiërarchisch boven de bevelhebbers van de krijgsmachtdelen te plaatsen als het om de operationele inzet en de defensieplanning gaat. Dit met uitzondering van de Bevelhebber der Koninklijke Marechaussee vanwege diens politietaken. De overige drie bevelhebbers zullen in een overgangsperiode van ruwweg drie tot vijf jaar de taken op het gebied van opleiding, gereedstelling, instandhouding en nazorg overdragen aan hun operationele commandanten of aan de Centrale organisatie. In deze periode zullen ze zich concentreren op dit proces en zich derhalve minder bezig houden met krijgsmachtdeelgebonden taken. Uiteindelijk worden de operationele commandanten (de Commandant Zeemacht Nederland, de Operationeel Commandant Koninklijke Landmacht en de Commandant Tactische Luchtmacht) zo volledig verantwoordelijk voor het gereedstellingsproces en houden de huidige functies van de bevelhebbers op te bestaan.

De bevelhebbers spelen de komende jaren als boegbeelden van het transformatieproces een cruciale rol in het welslagen van de ingrijpende reorganisatie bij Defensie, aldus de bewindslieden. Zij verdienen waardering voor hun veranderingsgezindheid en de bereidheid ook op het hoogste niveau ingrijpende maatregelen te nemen. De militaire top geeft zo werkelijk het best denkbare voorbeeld.

Het schrappen van de functies van de bevelhebbers is één onderdeel van het veel omvattende veranderingsproces bij Defensie. Een meer open bedrijfscultuur en meer aandacht voor de bestuurlijke en maatschappelijke omgeving waarin de krijgsmacht functioneert, zijn daarnaast belangrijke doestellingen. Om meer evenwicht te brengen tussen de civiele en militaire delen van het ministerie van Defensie worden onder de secretaris-generaal (SG), naast de Chef Defensiestaf en de directeur-generaal Financiën & Control, drie hoofddirecties opgericht. Algemene beleidszaken, personeel en materieel. Deze opzet komt tegemoet aan de behoefte van de bewindslieden van Defensie aan integrale beleidsvoorbereiding onder leiding van de SG en tegelijkertijd een afzonderlijk aanspreekpunt te hebben op de betrokken beleidsterreinen.

Gerelateerde pagina's

* De topstructuur van Defensie