Novem

28-5-2003
Nieuwe brochure hergebruik van afvalstoffen

Herbruik van afval: nuttig en nodig. Dat is de titel van de nieuwe Novem brochure waarin resultaten van het Programma Hergebruik zijn weergegeven. Met de uitgewerkte praktijkvoorbeelden uit het PH'98 programma en korte beschrijvingen van de lopende projecten uit het PH 2001 programma vindt u in dit boekje een breed overzicht van wat er op dit moment in het Nederlandse bedrijfsleven mogelijk is op het gebied afvalrecycling, inzamel- en retoursystemen. Van harte aanbevolen voor bedrijven, maar ook voor milieuambtenaren van het bevoegd gezag is het goed te weten wat er op dit gebied mogelijk is.

Het overheidsbeleid is erop gericht om preventie en hergebruik van afval zoveel mogelijk te stimuleren. Ten aanzien van kunststofverpakkingsafval zijn er zelfs tussen overheid en bedrijfsleven afspraken gemaakt om verpakkingsafval zoveel mogelijk te recyclen. Zo hebben overheid en bedrijfsleven in 1997 met elkaar in het Convenant verpakkingen II afgesproken om 27 procent van het kunststof verpakkingsafval als materiaal opnieuw te gebruiken. Daarnaast zijn beiden de inspanningsverplichting aangegaan om nog eens acht procent extra te hergebruiken. Het Programma Hergebruik van Afvalstoffen (PH), dat door Novem is uitgevoerd, heeft mede bijgedragen aan het dichterbij brengen van deze doelstelling. Het PH-programma is gefinancierd door de ministeries van VROM en EZ en door de Vereniging Milieubeheer Kunststofverpakkingen (VMK) en de Stichting Ecoverpakkingen. De projecten die zijn voortgekomen uit de tender van 1998 (PH'98), zijn inmiddels allemaal afgesloten. Het gaat om elf projecten, die zijn uitgevoerd door Nederlandse bedrijven. De projecten variëren van vlakglas- en matrasseninzameling tot het inzetten van mixed plastics voor staalproductie en
piepschuimhergebruik. Naast deze elf afgesloten projecten uit PH '98 wordt een overzicht gegeven van zeven projecten die nog lopen in het kader van de tender uit 2001 (PH 2001).

Bedrijven die lid zijn van Vereniging Milieubeheer
Kunststofverpakkingen (VMK) krijgen de brochure toegestuurd door de VMK. U kunt de brochure natuurlijk ook bij Novem bestellen, tel. 030-2393773, e-mail: PH2001@novem.nl .

Brochure "Hergebruik: nuttig en nodig" met beschrijvingen van projecten uit de programmas PH'98 en PH 2001. ( PDF bestand 1901k )