Regiopolitie Noord- en Oost Gelderland




------ Persbericht -------


Politie Noord- en Oost-Gelderland
District Achterhoek

28 mei 2003


Ondertekening overeenkomst inzake Nederlands-Duitse samenwerking op gebied van jeugdzaken door justitie en politie


Op dinsdag 10 juni 2003 wordt in het Nederlands-Duitse politiebureau te Dinxperlo een overeenkomst tussen de Duitse- en Nederlandse politie- en justitieautoriteiten in het kader van de samenwerking op het gebied van de afhandeling van jeugdzaken ondertekend.

Zowel in Nederland als in Duitsland wordt er met betrekking tot de afhandeling van jeugdstrafrechtzaken veel waarde gehecht aan een vroegtijdige, snelle en consequente afdoening. Het is van het grootste belang dat jonge verdachten die (lichte) strafbare feiten plegen hierop door de politie c.q. justitie aangesproken worden. Ook is het van groot belang dat dit altijd een vervolg heeft. Wordt dit achterwege gelaten, dan is het gevaar aanwezig dat een criminele loopbaan in het verschiet ligt. In Nederland kennen we daarom al jaren de zogenaamde Halt-afdoening.
Jonge verdachten tussen de12 en18 jaar krijgen als een delict aan de zogenaamde Halt-criteria voldoet, het aanbod van een alternatieve straf. Voert men deze naar behoren uit, dan wordt de zaak geseponeerd en volgt er geen aantekening in de justitiële registers.

Tot op heden was het niet mogelijk om jonge verdachten die in het buurland een licht strafbaar feit pleegden (eenvoudige diefstal of een vernieling), succesvol te vervolgen. De enige mogelijkheid voor de politie om deze verdachten toch te vervolgen, was het opmaken van een dossier (proces-verbaal) en dit in te zenden naar de Officier van Justitie. Deze zag vaak af van verdere vervolging omdat daartoe een officieel rechtshulpverzoek noodzakelijk was. Dit was altijd een lange weg met veel administratieve handelingen.
Dit is zoals gezegd een gemiste kans, reden waarom de participanten de mogelijkheden hebben onderzocht om deze jonge verdachten in het land van herkomst toch te vervolgen en voor wat betreft de Nederlandse zijde een Halt aanbod te doen.
In Duitsland zal politie en justitie in voorkomende gevallen overgaan tot het nemen van opvoedkundige maatregelen, die uitgevoerd worden door de Jugendämter.

In de overeenkomst die op 10 juni wordt ondertekend, wordt de noodzakelijke informatie-uitwisseling op dit gebied geregeld. Dit is mogelijk op grond van de Schengenuitvoeringsovereenkomst. Zowel het "Innenministerium" in Duitsland als het Ministerie van Justitie in Nederland hebben hun goedkeuring aan de overeenkomst gegeven.





Einde bericht




Henny Plant, voorlichting politie Achterhoek, telefoon 0314-694011




---- --