STICHTING NEDERLAND SCHOON

Uitreiking strandafvalzak Nederland Schoon in Hoek van Holland

PERSBERICHT

Strandconvenant moet bijdragen aan een schoner strand

Den Haag, 28 mei 2003 - Op 29 mei wordt in Hoek van Holland het eerste Strandconvenant van de Stichting Nederland Schoon ondertekend door vertegenwoordigers van de deelgemeente Hoek van Holland, de dienst Sport en Recreatie, de Vereniging Hoekse Strand Recreatie en de stichting Promotie Hoek van Holland. Na de ondertekening overhandigt Marielle van Aggelen, directeur van Nederland Schoon, het eerste strandafvalzakje aan Piet van der Wel, portefeuillehouder Buitenruimte en Sport en Recreatie van de deelgemeente Hoek van Holland. Het strandafvalzakje, dat een onderdeel is van het convenant, moet gemeenten, belanghebbende partijen en de strandbezoeker helpen de stranden schoner te krijgen.

In het convenant onderkennen de partijen hun verantwoordelijkheden ten aanzien van een schoon en opgeruimd strand en zijn afspraken vastgelegd om dit de komende drie jaar te realiseren. Aan het eind van elk seizoen wordt het project geëvalueerd en zonodig bijgesteld Het strand van de Rotterdamse deelgemeente is ca. 250 m. breed en 3,5 km lang.

De strandafvalzakjes zijn een voorziening tussen badlaken en afvalbak, met als motto: 'Met hetzelfde gemak gooi je 't in de afvalbak', en worden meegegeven bij onder andere de aankoop van eten en drinken op het strand. Om zoveel mogelijk strandbezoekers te bereiken, worden de papieren zakjes bedrukt in 3 talen: Nederlands, Engels en Duits. De verspreiding vindt onder andere plaats via VVV's en strandhoreca. De aanpak wordt gefinancierd door de deelnemende gemeenten, het bedrijfsleven en Nederland Schoon.

Hoek van Holland is de eerste gemeente die zich samen met Nederland Schoon inzet voor een schoner strand. Deze zomer starten ook Vlissingen,
's Gravenzande, Noordwijk, Zandvoort, Bloemendaal, Zijpe en Den Helder. Naast het strandafvalzakje, krijgen de deelnemende gemeenten die een strandconvenant hebben ondertekend allerlei hulpmiddelen van Nederland Schoon. Daarnaast stelt Nederland Schoon opruimacteurs ter beschikking die op hoogtijdagen in het komende zomerseizoen het strand op gaan om strandbezoekers op humoristische wijze te overtuigen van het juiste gedrag.

Stichting Nederland Schoon houdt bij of de inspanningen daadwerkelijk leiden tot een schoner strand. Hiertoe voeren onafhankelijke experts van de ANWB controles uit op alle Nederlandse kuststranden. Een jury zal naar aanleiding van een aantal metingen, eind augustus het schoonste Noordzeestrand bekend maken.

Stichting Nederland Schoon
In het kader van het Convenant Verpakkingen III hebben de overheid (VROM), de gemeenten (VNG) en het bedrijfsleven (SVM.PACT, MKB Nederland en het VNO-NCW) afgesproken aandacht te geven aan het vraagstuk zwerfafval. In het deelconvenant Zwerfafval hebben de partijen heldere en meetbare afspraken opgenomen over de reductie van zwerfafval in de komende jaren. Stichting Nederland Schoon is in 1991 opgericht door het bedrijfsleven, de overheid en belangenorganisaties als de ANWB.

Voor de redactie (niet ter publicatie)

De ondertekening vindt plaats op donderdag 29 mei om 13.00 uur tijdens de opening van het strandseizoen in Hoek van Holland in de podiumwagen van de Nationale Postcodeloterij, strand Badweg Hoek van Holland. Uiteraard bent u hier van harte welkom.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Stichting Nederland Schoon, Marielle van Aggelen, telefoon 070 - 3042080 / 06-53851384, e-mail secretariaat@nederlandschoon.nl. www.nederlandschoon.nl of Stichting Promotie Hoek van Holland telefoon
0184 - 310080

28 mei 03 16:38