Ministerie van Financiën

Persbericht

PERS-2003-137

Den Haag, 28 mei 2003

Financiën houdt consultatieronde over financiering toezicht

Het ministerie van Financiën is een consultatieronde gestart onder betrokkenen over de herziening van de financiering van het toezicht op de financiële marktsector. In het concept-rapport dat voor de consultatie beschikbaar is, wordt aanbevolen dat de rijksoverheid zal meebetalen aan de toezichtkosten, dat ook banken gaan betalen voor het toezicht en dat de rol van de sector bij het beheersen van de toezichtkosten zal worden vergroot.

Het ministerie van Financiën heeft aan de hand van onderzoek in een werkgroep met de toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM), De Nederlandsche Bank (DNB) en de Pensioen-& Verzekeringskamer (PVK) een concept-rapport opgesteld met aanbevelingen voor een herziening van de financiering van het toezicht op de financiële marktsector. Het concept-rapport is ter consultatie verstuurd aan de betrokken brancheorganisaties uit de financiële sector. De uitkomsten van de consultatie worden meegenomen in het voorstel dat de minister van Financiën uiterlijk op dinsdag 1 juli a.s. aan de Tweede Kamer zal zenden.

De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport zijn:

De sector betaalt zelf de afzonderlijk toerekenbare toezichtkosten en de reguliere toezichtkosten. De overheid financiert de repressieve handhavingskosten en van de preventieve kosten, de kosten die gemaakt worden voor de Wet Melding Ongebruikelijke Transacties/Wet Identificatie bij dienstverlening en de Sanctiewet. Aldus financiert de rijksoverheid in totaal 14% van de toezichtkosten van de AFM, 21% van DNB en 11% van de PVK.De banken zullen gaan betalen voor het toezicht, net als andere onder toezicht gestelden.De sector krijgt een grotere rol in de beheersing van de toezichtkosten.

Het volledige concept-rapport voor de consultatie is te vinden op het volgende Internet-adres:

http://www.minfin.nl/ConsultatieFinToezicht