Provincie Friesland

Persbericht

Verkiezing 'Fryske Pleats fan it Jier 2003'

Uit 38 aanmeldingen voor de verkiezing 'Fryske Pleats fan it Jier 2003' heeft de jury als winnaar gekozen de boerderij Uilsmahorn van Jan Idsardi en Wilma Frankema onder Holwerd. Op donderdag 19 juni zal tijdens een feestelijke bijeenkomst op deze boerderij de Rabobankpriis van E 1000 worden aangeboden. Tevens wordt dan een gedenksteen ingemetseld.

Aan de voet van de oude zeedijk tussen Holwerd en Ternaard ligt de boerderij Uilsmahorn. Het is een goed voorbeeld van een boerderij met een (bouw)geschiedenis die illustratief kan worden genoemd voor de ontwikkelingen die boerderijen door kunnen maken. Ontwikkelingen die nu juist centraal staan in 2003, het Jaar van de Boerderij.

Door de overgrootvader van de huidige bewoners Jan en Wilma is de boerderij in 1911 gebouwd. De boerderij is van het stelptype en heeft de voor de bouwperiode, begin 20ste eeuw, de zo karakteristieke kenmerken als speklagen met spekstukken aan de bovenzijde van deuren en ramen, versieringen van gele steen aan de bovenzijde van de originele stalraampjes, jugendstilachtige dakkapel en de bekroning van de erker. Interessant zijn ook de jalousiebakken met originele sjablonen. .De boerderij met bijschuur verkeert nog in z'n oorspronkelijke staat en is prima onderhouden. Boerderij is van oorsprong gebouwd als gemengd bedrijf. In de 70er jaren is het vee verkocht en is men helemaal overgestapt op akkerbouw. De boerderij staat op een deels omgracht terrein. Uit de bouwperiode dateert een tekening van de tuin van de hand van L.S. Edema uit Dokkum. Dit oorspronkelijke tuinontwerp was in de 60er jaren wat in verval geraakt maar enkele jaren geleden is de tuin weer zo veel mogelijk in oude luister hersteld. Twee nieuwe bedrijfsgebouwen (schuur en poterbewaarplaats) zijn bewust op enige afstand achter op het terrein geplaatst om geen verstoring met de boerderij te veroorzaken. De landschappelijke situering en inpassing is goed en harmonieus.

Aanvullende informatie;
Hans de Haan
0515 -432272

---- --