Provincie Zuid-Holland

Persbericht

28-05-2003
Provincie Zuid-Holland en gemeente Rotterdam krijgen Europees geld voor herstructureringsproject

De Europese Unie heeft voor het project Restructuring Urbanised Areas (ReUrbA²) een subsidie van bijna 2,5 miljoen euro beschikbaar gesteld. Dit geld komt via het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling. (programma interreg IIIb, Noordwest Europa)

ReUrbA² is een vervolg op een in 2000 afgerond samenwerkingsproject waarin de provincie Zuid-Holland de afgelopen jaren samen met binnenlandse en buitenlandse partners diverse inzichten op de stedelijke transformatie bij elkaar heeft gebracht. Dit project is, net als ReUrbA1, wederom een samenwerkingsproject tussen verschillende steden en regios uit Noordwest Europa, waarin de uitkomsten van ReUrbA1 in de praktijk worden getoetst. Het belangrijkste doel is kruisbestuiving tussen de vijf partners wat nieuwe ingangen voor stedelijke herstructurering moet opleveren.

Voorbeeldprojecten
De provincie Zuid-Holland, die als trekker optreedt van ReUrbA², werkt onder andere samen met het Ontwikkelingsbedrijf Rotterdam. Deze houdt zich in het kader van ReUrbA² bezig met het communicatietraject binnen het Nederlandse project revitalisering Spaanse Polder. Deelname aan het Europese project is erop gericht de onderlinge communicatie tussen de gemeente Rotterdam, de gevestigde bedrijven en vastgoedeigenaren te verbeteren en de samenwerking te optimaliseren. Deze samenwerking is nodig om de revitalisering van het gebied mogelijk te maken.

Een van de buitenlandse partners in dit project is de gemeente Newcastle, die in ReUrbA² de achterstandspositie in het stadsdeel West End probeert aan te pakken. De tweede partner is English Heritage (afdeling Londen), die met het oog op het culturele erfgoed moeilijke stedelijke projecten oppakt. De laatste partner is ontwikkelingsbedrijf GIU uit Saarbrücken dat zich vooral bezighoudt met herstructurering van grootschalige, niet meer in gebruik zijnde, bedrijfsterreinen.

Ambitie
Voor de provincie betekent de Europese subsidie een mogelijkheid om haar ambitie voor de Zuidvleugelstad verder vorm te geven. Het is onze taak om de regionale aspecten van de stedelijke transformatie op de agenda te zetten en de afstemming op bovenlokaal niveau vorm te geven, aldus gedeputeerde
Asje van Dijk. Middels het ReUrbA² project probeert de provincie de discussie over de transformatie van het stedelijk gebied in Zuid-Holland op het schaalniveau van de netwerkstad te brengen en kennis die elders is opgedaan te benutten voor de herstructurering van concrete gebieden in de provincie. Het eerste ReUrbA project heeft de basis gelegd voor een regionale visie op stedelijke transformatie. De uitkomsten daarvan zijn al terug te vinden in het Streekplan Zuid-Holland West en in de uitwerking van voorbeeldlocaties, waarover net de publicatie Schalen Schakelen is uitgebracht.

Internationale uitwisseling
Naast bovengenoemde voorbeeldprojecten gaat ReUrbA² zich de komende drie jaar onder andere richten op het opzetten van een Resource Center (kenniscentrum) en het operationeel maken van een groep van Flying Experts. Deze specialisten uit verschillende landen met diverse disciplines proberen door middel van internationale uitwisseling nieuwe inzichten voor stedelijke vernieuwing op te doen.