Gemeente Capelle a/d IJssel

Uit de collegevergaderingen van 22 en 27 mei 2003

Op donderdag 22 mei en dinsdag 27 mei 2003 heeft het college van burgemeester en wethouders onder andere de volgende besluiten genomen:

Onderzoek verhoging van de kwaliteit dienstverlening Burgerzaken Het college heeft ingestemd met een aantal voorstellen van de werkgroep Burgerzaken om de wachttijd aan de balie van Burgerzaken te verminderen tot een maximum van 20 minuten per product. Deze norm sluit aan op de normen uit het Burgerhandvest. Voor het aanvragen van reisdocumenten wil Burgerzaken als proef starten met een afsprakenspreekuur, ter vervanging van het open spreekuur. Verder zal een plan uitgewerkt worden waarbij Capellenaren via internet diverse producten van Burgerzaken kunnen aanvragen. Het vervangen van de centrale kassa door een kassa bij alle balies moet eveneens de wachttijden verminderen. Het presidium wordt gevraagd dit besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van de vergadering van de raadscommissie Dienstverlening.

Conceptraadsvoorstel over vaststelling Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid gemeente Capelle aan den IJssel Het college heeft het conceptraadsvoorstel tot het vaststellen van de Verordening onderzoeken doelmatigheid en doeltreffendheid van de gemeente Capelle aan den IJssel 2003 vastgesteld. Op verzoek van de commissie Bestuurszaken zijn de financiële en personele gevolgen van de verordening op rij gezet. Hieruit blijkt dat extra geld nodig is om alle gewenste onderzoeken uit te kunnen voeren. In de Voorjaarsnota 2003 zal de gemeenteraad daarom worden voorgesteld om hiervoor structureel een budget van 50.000,- in te zetten. Het presidium wordt gevraagd het raadsvoorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Bestuurszaken en de gemeenteraad.

Parkshuttle
Het college heeft besloten in te stemmen met de aanleg van de uitbreiding van de Parkshuttlebaan tussen Rivium en de Kralingsezoom, onder voorbehoud van toekenning van extra subsidie door de Stadsregio Rotterdam en de benodigde overeenkomsten die opgesteld moeten worden voor het grondgebruik. Het presidium wordt gevraagd het besluit op de lijst van mededelingen van de commissie Ruimte te zetten.

Startnotitie Jongerencentrum
Het college heeft ingestemd met de startnotitie Jongerencentrum. Het realiseren van een multifunctionele stedelijke voorziening voor jongeren maakt deel uit van het Collegewerkplan 2002-2006. De stichtingskosten zijn geraamd op 1.468.000,- (excl. inrichting, incl. grondrechten). Naast het bedrag dat in het collegewerkplan voor het jongerencentrum is uitgetrokken, zal het college de raad voorstellen uit het fonds Capelle 2020 (ISV-gelden) 368.000 beschikbaar te stellen. In de Voorjaarsnota 2003 wordt voorgesteld tevens een eenmalig bedrag van 165.000 beschikbaar te stellen. Verwacht wordt dat een bedrag van ca. 600.000 door een externe financier beschikbaar wordt gesteld. Het presidium wordt verzocht het voorstel te agenderen voor de vergadering van de raadscommissie Dienstverlening en de eerstvolgende raadsvergadering.

Nota Peuterspeelzaalwerk
De nota Peuterspeelzaalwerk is opgesteld ter besluitvorming over de organisatie van het peuterspeelzaalwerk voor de jaren tot 2006. De nota bevat de uitgangspunten en de visie van de gemeente op het gebied van peuterspeelzaalwerk. Ook de actiepunten voor de komende periode en de financiële gevolgen zijn uitgewerkt. Het college heeft ingestemd met de uitgangspunten van de nota en met het verder uitwerken van de actiepunten. Ook is ingestemd met het conceptraadsvoorstel tot vaststelling van de nota Peuterspeelzaalwerk. Voor de start van het Peuterspeelzaalwerk in Fascinatio is een bedrag van 37.500,- meegenomen in de Voorjaarsnota 2003. Een eventuele verdere uitbreiding van het aantal peuterspeelzalen wordt afgewogen bij de voorbereiding van de begroting 2004. Het presidium wordt verzocht het conceptraadsvoorstel en besluit voor advies voor te leggen aan de vergaderingen van de raadscommissie Dienstverlening en de gemeenteraad.

Concept-meerjarenbeleidsplan Vrijwilligerswerk Capelle aan den IJssel
Het college heeft ingestemd met de conceptnota Meerjarenbeleidsplan Vrijwilligerswerk Capelle aan den IJssel en het bijbehorende conceptraadsvoorstel tot vaststelling van het meerjarenplan. De verschillende belanghebbenden zijn nauw betrokken geweest bij het opstellen van de conceptnota. Verder is het college akkoord gegaan met het advies om vanaf 2005, na het wegvallen van de rijksbijdrage Tijdelijke Stimuleringsregeling Vrijwilligerswerk, het budget voor het vrijwilligerswerk structureel te verhogen met 81.000,-. Dit bedrag is opgenomen in de Voorjaarsnota 2003. Het presidium wordt verzocht het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Dienstverlening en de gemeenteraad.

Voorstel tot 3e wijziging van de Algemene Plaatselijke Verordening
2001
Het college heeft besloten de raad voor te stellen aan de Algemene Plaatselijke Verordening 2001 twee bepalingen toe te voegen. Op grond van deze nieuwe bepalingen kan de politie optreden tegen (geluids-) hinder die wordt veroorzaakt door straatmuzikanten en binnenshuis blaffende honden en andere dieren. De APV biedt op dit moment onvoldoende mogelijkheden om actie te ondernemen tegen deze vormen van overlast. Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Bestuurszaken en de gemeenteraad.

Afdoening verzoeken om adhesie aan de raad
De gemeenteraad van Capelle aan den IJssel ontvangt regelmatig verzoeken van gemeenten om instemming te tonen met uitspraken van hun gemeenteraden. De formele afhandeling hiervan kost veel tijd en inspanning. Een bestendige lijn in de raad van Capelle is om uiterst terughoudend te zijn met adhesiebetuigingen aan uitspraken van andere gemeenteraden. Van deze lijn is in het verleden slechts in zeer uitzonderlijke gevallen afgeweken. Het college heeft daarom besloten de raad voor te stellen deze terughoudende opstelling te bevestigen. Verder stelt het college aan de raad voor om in uitzonderlijke gevallen te vragen om afdoening door college gehoord de commissie. Het presidium wordt gevraagd het conceptraadsvoorstel en -besluit te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Bestuurszaken en de gemeenteraad.

Voorstel inzake voortzetting beleidslijn inzake (categoriale) bijzondere bijstandsverlening in indirecte studiekosten voor kinderen en beleidslijn categoriale bijzondere bijstandverlening in kosten van aanschaf/vervanging duurzame gebruiksgoederen De gemeente Capelle aan den IJssel kent in het kader van het armoedebeleid twee bijzondere bijstandsregelingen. Deze voorzien in het verstrekken van bijzondere bijstand in de volgende kosten:
· indirecte studiekosten voor thuiswonende kinderen tot 18 jaar die voortgezet of beroepsonderwijs volgen

· kosten voor aanschaf/vervanging duurzame gebruiksgoederen Beide regelingen lopen in 2003 af. Op advies van de gemeentelijke werkgroep Armoedebeleid heeft het college besloten om beide regelingen te verlengen tot 1 januari 2004. De kosten voor de regeling indirecte studiekosten worden betaald uit het budget voor armoedebeleid. Dekking voor de kosten voor de regeling aanschaf/vervanging duurzame gebruiksgoederen is er vanuit het budget categoriale bijstand voor duurzame gebruiksgoederen. Het presidium wordt gevraagd het besluit te plaatsen op de lijst van mededelingen van de raadscommissie Dienstverlening. Ook wordt het besluit ter kennis gebracht van de Cliëntenraad Sociale Zaken.

Gevolgen bezuinigingen voor uitvoering Wet Inschakeling Werkzoekenden
In het kader van de bezuinigingen op het gebied van gesubsidieerde arbeid heeft het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de regels voor zowel de ID-banen als de WIW-dienstbetrekkingen en WIW-werkervaringsplaatsen gewijzigd. Als gevolg hiervan wordt op de dekking van de loonkosten van de WIW-ers in dienstbetrekking voor
2003 een tekort verwacht. Om dit op te vangen heeft het college besloten in de Voorjaarsnota 2003 een bedrag op te nemen van
119.825,-. Om inkomsten te verkrijgen, is besloten om per 1 juli
2003 ook voor jongeren (jonger dan 23 jaar) die bij een werkgever gedetacheerd worden een vergoeding te vragen van 1724,- op jaarbasis. Tot op heden werd geen vergoeding gevraagd. Voor personen ouder dan 23 jaar gold al een inleenvergoeding van 1724,-. De subsidie aan werkgevers die een werkervaringsplek beschikbaar stellen, blijft gehandhaafd op het niveau van 2002, namelijk een bedrag van 6808,- op jaarbasis. Het presidium wordt gevraagd het besluit te plaatsten op de lijst van mededelingen van de raadscommissie Dienstverlening.

Toelichting Startnotitie ISV-subsidie herinrichting/renovatie openbare ruimte
Naar aanleiding van discussie tijdens de raadscommissie Ruimte van mei 2003 over de Startnotitie ISV-subsidie herinrichting/renovatie openbare ruimte, is er een nadere toelichting over deze notitie opgesteld. Het college heeft ingestemd met deze toelichting. De commissie Ruimte wordt voorgesteld de startnotitie ISV-subsidie herinrichting/renovatie openbare ruimte vast te stellenen een bedrag van 908.000,- uit het fonds Capelle 2020 voor de herinrichting/renovatie van de openbare ruimte beschikbaar te stellen, conform het eerder opgestelde concept-raadsvoorstel. Het presidium wordt verzocht dit voorstel te agenderen voor de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Ruimte en de eerstvolgende raadsvergadering.

Begroting 2004 en jaarverslag 2002 IBO
Het college heeft ingestemd met de begroting 2004 van de Intergemeentelijke Brandweer Oost (IBO). Ook heeft B&W goedkeuring verleend aan de jaarrekening 2002 van de IBO. De IBO-bijdrage voor Capelle aan den IJssel is voor 2004 begroot op 3.023.489 (excl. BTW) en stijgt daarmee 2,7% ten opzichte van 2003. Hoewel de gemeente de kosten van gemeenschappelijke regelingen met niet meer dan 2,5% wil laten stijgen, zijn in dit geval voldoende redenen (gestegen kosten voor opleidingen en trainingen door aangescherpte regelgeving, gestegen materiële kosten) om met een iets hogere stijging in te stemmen. Het presidium wordt gevraagd de stukken te agenderen voor de vergadering van de raadscommissie Bestuurszaken en de gemeenteraad.

Veilig Schoolplein
Het college heeft kennis genomen van het pilot-project Veilig Schoolplein. Ter voorkoming van vandalisme en inbraak en om de veiligheidsgevoelens van leerlingen te bevorderen, is in februari
2003 besloten met drie scholen de pilot Veilig Schoolplein te starten. Tijdens de pilot wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van het afsluiten van schoolpleinen en of dit wenselijk is. Ook wordt er gekeken naar alternatieven. De drie scholen die zijn geselecteerd voor de pilot zijn: De Contrabas, De Octopus en De Spoorzoeker. De resultaten van de pilot worden gebruikt voor toekomstig beleid voor schoolpleinen.

Jaarverslag en jaarrekening 2002
Het college heeft kennis genomen van het financiële jaarverslag en jaarrekening 2002 (de accountantsverklaring en accountantsverslag). Ook hebben B&W ingestemd met de reactie op het accountantsverslag en de toezegging van de gemeentesecretaris dat zodanige (organisatorische) maatregelen zullen worden genomen dat de door de accountant gemaakte opmerkingen over het verbeteren van de inzichtelijkheid van Voorziening onderhoud verhardingen voor het jaar 2003 niet meer behoeven/kunnen worden gemaakt. Het financiële jaarverslag, de jaarrekening en de reactie van het Managementteam worden voorgelegd aan de Ondernemingsraad. Het presidium wordt gevraagd de stukken, samen met het jaarverslag en de productenrekening die het college op 27 maart 2003 heeft vastgesteld, te laten behandelen door de commissie voor het Onderzoek van de Rekeningen. Het presidium wordt gevraagd de jaarrekening vast te laten stellen door de gemeenteraad en de raad voor te stellen het saldo over 2002 toe te voegen aan de Algemene reserve vrij besteedbaar.

Reconstructie Meerkoetstraat
Het college heeft de directeur Ruimte gemachtigd de combinatie aannemersmaatschappij G. van Herk Tzn. B.V. uit Nieuwerkerk aan den IJssel, van Delft Infra B.V. uit Capelle aan den IJssel en Hazebroek & Tamerus Wegenbouw B.V. uit Nieuwerkerk aan den IJssel opdracht te geven voor uitvoering van de reconstructie van de Meerkoetstraat (Middelwatering) voor een bedrag van 159.000,- (excl. BTW).

Prioriteiten provinciaal restauratie-uitvoeringsprogramma 2004-2009

Het college heeft ingestemd met het concept-raadsvoorstel en
-besluit over de prioriteiten voor het provinciaal restauratie-uitvoeringsprogramma 2004-2009. Voor Capelle aan den IJssel dienen de boerderij aan de s Gravenweg 325 en het voormalig oudemannenhuis aan de Dorpsstraat 164 als prioriteit te worden aangemeld. Beide objecten zijn al eerder aangedragen bij de provincie, maar voldeden niet aan de benodigde voorschriften. Dit is nu wel het geval. Voor 1 oktober 2003 moet het raadsbesluit worden toegezonden aan de provincie. Het presidium wordt verzocht het conceptraadsvoorstel en -besluit te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Ruimte en de gemeenteraad.

Voorstel aan raad tot wijziging IZA-Nederland-regeling Het college heeft besloten de raad voor te stellen in te stemmen met de wijziging van de IZA-Nederland regeling. De wijziging is nodig in verband met de fusie van IZA met zorgverzekeraar VGZ. Het presidium wordt gevraagd het voorstel te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Middelen en de gemeenteraad.

Voorstel tot benoeming leden bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs
Het college heeft ingestemd met de herbenoeming van de volgende leden van de bestuurscommissie Openbaar Primair Onderwijs voor een periode van drie jaar:

· Dhr. Drs. A. Bos (penningmeester)

· Mw.drs. Y. Boot (lid)

· Mw. D.A.C.M. Leunen-Wijnen (lid)

· Dhr. Dr. J.C.G. Stam (lid)
Verder heeft het college ingestemd met het conceptraadsvoorstel en besluit. Het presidium wordt gevraagd beiden te agenderen voor de vergaderingen van de raadscommissie Dienstverlening en de gemeenteraad.

Voorstel tot goedkeuren van begroting 2003 van het IJsselcollege Het college heeft de begroting van het IJsselcollege goedgekeurd en ingestemd met het conceptraadsvoorstel en -besluit over dit onderwerp. Het presidium is verzocht beiden om advies voor te leggen aan de vergaderingen van de raadscommissie Dienstverlening en de gemeenteraad.

Vonnis rechter inzake Blinkert
Het college heeft gesproken over de consequenties van het vonnis van de rechter over de Blinkert. Bij nadere beschouwing van het vonnis, blijkt de strekking van het vonnis minder gunstig dan eerder verwacht. De uitspraak van de rechter betekent, dat de gemeente verdere medewerking moet verlenen aan het overdragen van het erfpachtrecht zodra De Blinkert BV heeft voldaan aan de voorwaarde inzake de verbouwing van het zwembad. Het college heeft besloten tegen het vonnis hoger beroep in te stellen. Het college heeft verder besloten dat, hangende het hoger beroep en onder het beding dat definitieve beslissing omtrent het geschil te zijner tijd wordt gerespecteerd, mee te werken aan de gedeeltelijke overdracht van het erfpacht.