Provincie Noord-Holland

GS: 10 miljoen euro voor sociale en culturele infrastructuur Gedeputeerde Staten (GS) hebben ingestemd met het Programma Sociaal en culturele infrastructuur dat tot doel heeft de sociaal en culturele infrastructuur in Noord-Holland te verbeteren door een samenhangende uitwerking van een aantal speerpunten op sociaal en cultureel gebied. Er wordt vooralsnog uitgegaan van een provinciale bijdrage van 10 miljoen uit de UNA-gelden. Twee initiatieven zijn meteen gehonoreerd. Voor de bouw van een Regionaal Historisch Centrum voor West-Friesland in Hoorn wordt 250.000,- uitgetrokken. Voor de restauratie van het Fortsluis bij Kudelstaart, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, wordt 490.000,- uitgetrokken.

Sociale en culturele infrastructuur staat voor alle voorzieningen, diensten en formele en informele maatschappelijke verbanden waar mensen gebruik van maken cq deel van uitmaken om aan het sociale en culturele leven te kunnen deelnemen. Enkele voorbeelden zijn: verenigingen van de meest uiteenlopende aard, onderwijsinstellingen, instellingen als musea, bibliotheken, muziekschool, theater, kunstcentra en de omroep, zorginstellingen, buurtcentra en wijksteunpunten en vrijwilligersorganisaties. Ook elementen die de herinnering aan het verleden zichtbaar en levend houden, maken deel uit van de sociaal-culturele infrastructuur, zoals oudkundige objecten, monumenten en archieven.

Het programma past in het provinciale beleid op het gebied van cultuur, cultuurhistorie, welzijn en zorg dat de afgelopen jaren in gang gezet is en nu volop wordt uitgevoerd. Eerder dit jaar hadden GS besloten tot een grotere inspanning om knelpunten in het regionale sociaal-cultureel beleid op te lossen. De nadruk ligt daarbij op integrale en regionale aanpak van maatschappelijke vraagstukken. Door de uitvoering van het Programma Sociale en culturele infrastructuur wordt in de komende jaren een belangrijke eerste stap gezet in het uitvoeren hiervan en kunnen een groot aantal belangrijke initiatieven van derden worden ondersteund, dat zonder provinciale steun niet of veel moeilijker te realiseren is. Het reguliere budget van de provincie biedt hier namelijk geen ruimte voor.

Het programma maakt het mogelijk dat de provincie bijdraagt in initiatieven, die de sociale en culturele infrastructuur versterken.

In dit kader zijn twee initiatieven meteen gehonoreerd, te weten:
* 250.000,- voor de bouw van een Regionaal Historisch Centrum voor West-Friesland in Hoorn. Hierdoor zal de toegankelijkheid van de Westfriese archieven verbeterd worden;

* 490.000,- voor de restauratie van het Fortsluis bij Kudelstaart, onderdeel van de Stelling van Amsterdam.

Procedure

Provinciale Staten zal verzocht worden in haar vergadering van 16 juni 2003 in te stemmen met dit voorstel.

Informatie voor de pers: Marieke Ottevanger, tel. (023) 5144007

Informatie Sociale en Culturele Infrastructuur: Luuc Christensen, tel. (023) 514 3467

Informatie Regionaal Historisch Centrum: Eric ten Brummelhuis, tel. (023) 514 3629

Informatie Fortsluis Kudelstaart: Ernst van der Kleij, tel. (023) 514 3596
Marieke Ottevanger 28-5-2003 13:43:00