Gemeente Alphen aan den Rijn


Visie peuterspeelzaalwerk vastgesteld

B. en w. hebben de beleidskaders voor het peuterspeelzaalwerk vastgesteld. Het belangrijkste uitgangspunt in deze visie is het bestrijden en voorkomen van achterstanden bij peuters, zodat zij gelijke kansen hebben bij aanvang van het basisonderwijs. Dit wordt bereikt door aan te sluiten bij de doelstellingen voor het gemeentelijk onderwijs-achterstandenbeleid. Zo wordt er breder ingezet op Voor- en Vroegschoolse Educatie (VVE). Ook willen b. en w. bewerkstelligen dat de diversiteit binnen het peuterspeelzaalwerk blijft bestaan. Na vaststelling van de beleidskaders door de gemeenteraad in juni, wordt gestart met de implementie en uitwerking van de kaders.

In het jaar 1998 is de CAO Welzijn van kracht geworden voor groepsleiders binnen het peuterspeelzaalwerk. Dit had tot gevolg dat de salarissen enorm zijn gestegen. Aangezien de SPA als enige met 2 betaalde leidsters op een groep werkt, had dit vooral voor de SPA grote gevolgen. Voor het jaar 2003 heeft de SPA van de gemeente bovenop de structurele subsidie een eenmalige overbruggingssubsidie verstrekt gekregen van 80.000,--. De raad heeft met deze eenmalige bijdrage ingestemd, mede vanwege het feit dat de gemeente voor het peuterspeelzaalwerk beleid zou gaan formuleren

Bij het opstellen van dit beleid is aansluiting gezocht bij de doelstellingen voor het gemeentelijk onderwijsachterstandenbeleid. Uitgangspunt is het wegwerken van (taal)achterstanden en het bieden van gelijke ontwikkelingskansen aan peuters bij aanvang van het basisonderwijs. De gemeentelijke middelen worden o.a. aangewend voor peuters, die een (taal)ontwikkelingsachterstand hebben of een verhoogd risico daarop. Zij kunnen gebruik maken van professioneel peuterspeelzaalwerk. Daarnaast worden de gemeentelijke middelen ingezet om de diversiteit in het peuterspeelzaalwerk te kunnen behouden, evenals het peuterspeelzaalwerk in de kleine kernen.

In Alphen aan den Rijn zijn ruim 1800 peuters in de doelgroep twee tot vier jaar. Van deze peuters bezoeken in totaal zon 1100 peuters een peuterspeelzaal, waarvan 500 een professionele zaal van de SPA, ruim 500 een niet-professionele zaal en zon 75 een VVE-zaal. De doelgroep waar de gemeente zich op richt, is groter dan de doelgroep die nu van VVE gebruik maakt.

Persbericht 26, 27 mei 2003

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 28 mei 2003 laatste wijziging